Hlavní obsah

Policie rozkrývá síť zločinců, kteří přepadali podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu rozjeli akci zaměřenou na možná až dvacetičlennou skupinu nebezpečných pachatelů. Mezi nimi figurují i policisté. Jsou podezřelí z mnoha loupežných přepadení movitých podnikatelů, které si vytipovali a pak jako falešní policisté zastavili při fingované dopravní kontrole. Minimálně jedna oběť přepadení nepřežila. Prověřuje se, zda nešlo o vraždu.

Foto: Bohumínská městská nemocnice
Článek

"Je to v běhu několik hodin. Realizuje se velká skupina pachatelů pro řadu mimořádně závažných trestných činů spáchaných v horizontu několika let," řekl náměstek krajského státního zástupce Petr Šnajdr.

Bližší informace nechtěl uvést s tím, že všichni podezřelí ještě nejsou zadrženi. Někteří z nich jsou navíc nyní v zahraničí. "Nechceme poskytnout informace, které by je mohly vyděsit," zdůraznil. Zda již padla, nebo se teprve schyluje k prvním obviněním, nechtěl prozradit ani náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně.

V případu figurují i policisté

Vyšetřovatelé podezírají skupinu lidí a policistů z toho, že páchali trestnou činnost na silnicích v různých krajích. Mrtvola byla nalezena ve Středočeském kraji. Podle zdroje jim policie připisuje i několik násilných vniknutí do rodinných domů. Vzhledem k rozsahu kauzy otevírá i staré případy tohoto druhu kriminality.

Mezi podezřelými jsou detektivům již známé tváře. Údajně k nim patří i David Berdych a expolicista Jiří Železný, kteří se už před soudem zpovídají z rozsáhlé násilné a majetkové kriminality obdobného charakteru.

Podle obžaloby se specializovali na únosy lidí, které kvůli získání peněz a cenností násilím drželi na neznámém místě a za propuštění požadovali několikamilionové výkupné. Poškozených se podle žalobce zmocňovali lstí při předstírané policejní dopravní kontrole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám