Hlavní obsah

Policie řeší nedělní protest antivaxerů. Deseti účastníkům včetně organizátora hrozí postih

Právo, Antonín Havlík, Barbora Prchalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie kvůli nedělní demonstraci odpůrců očkování, kterou svolala organizace Chcípl pes, řeší deset osob včetně organizátora. Podle odhadů policie se na Václavském náměstí v Praze v neděli sešlo čtyři až pět tisíc lidí.

Demonstrace odpůrců očkováníVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Řešili jsme jednu osobu pro přestupek, která měla poškozovat vozidlo. Dále jsme zajistili jednu osobu pro podezření z trestného činu výtržnictví a jednu osobu pro přestupkové jednání znečištění veřejného prostranství,“ sdělil Právu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Demonstranti se vydali na pochod PrahouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstranti nedodržovali povinné rozestupy a neměli na ústech respirátory. Policie je varovala, že nedodržování opatření je protiprávním jednáním. Ti však policejní výzvy ignorovali a vypískali je, někteří na ně vulgárně pokřikovali. Právě kvůli nedodržování opatření policie také řeší podezření z přestupku organizátora demonstrace.

Frustráti pod okny

„Nesplnil povinnosti, které mu vyplývají ze zákona o právu shromažďovacím, kde nezajistil, aby byla dodržována protiepidemická opatření. Primárně je povinností svolavatele, aby toto zajistil,“ dodal Daněk.

V Praze demonstrovali odpůrci povinného očkování

Domácí

Na shromáždění navazoval pochod k Úřadu vlády a k Pražskému hradu. Několik antivaxerů se pak odebralo před dům šéfa České lékařské komory Milana Kubka, kde na něj pokřikovali z megafonu. Podle zdrojů Práva jsou mezi nimi ti, kteří jej podobně obtěžují pravidelně.

„Příjemné mi to není, ale bojuji za to, aby neumírali lidé. Všichni to musíme nějakým způsobem vydržet. Nejen covid, ale i lidská hloupost zabíjí. Zrovna mi tu stojí pod okny nějací frustráti. Věřím, že ne všichni lidé jsou tak hloupí jako ti, kteří se takto agresivně chovají,“ řekl Kubek pro CNN Prima NEWS.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

Policie se incidentem zabývá. „Na místě jsme ztotožnili celkem šest osob a případem se zabýváme pro podezření ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku a občanskému soužití,“ potvrdil mluvčí pražské policie.

Už před demonstrací se na sociálních sítích objevila výzva pro policisty a hasiče z Pardubického kraje, aby se protestu zúčastnili. Podle Markéty Janovské, mluvčí krajského policejního ředitelství, není možné zjistit, zda ji napsal někdo z jejich příslušníků.

Několik demonstrantů se pro média identifikovalo jako strážníci či policisté. Žádný z nich ovšem nebyl v uniformě. Velká část demonstrujících ale měla na sobě oblečení s nápisem HASIČI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám