Hlavní obsah

Policie řeší dvakrát víc případů šíření covidu než na jaře

Právo, rav

Policisté a státní zástupci zjistili během druhého a stále trvajícího nouzového stavu více než padesát případů trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci, přičemž podle předpokladů se všechny týkají covidu-19. Vyplývá to ze statistik Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které Právo získalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Je to dvojnásobně víc než v období první jarní vlny pandemie, kdy státní úřady řešily 25 takových případů. Tehdy ale nouzový stav trval jen dva a půl měsíce, od 12. března do 29. května. Ten současný začal už 5. října a pokračuje dodnes, tedy už přes čtyři měsíce. Nynější statistiky NSZ zahrnují řešené kauzy od jeho počátku až do 31. ledna.

„Jde o případy, kdy byly zahájeny úkony trestního řízení, tedy nikoli že by ve všech byli podezřelí již obviněni,“ upřesnil včera mluvčí NSZ Petr Malý.

Od října do konce ledna tedy musela státní zastupitelství napříč republikou řešit celkem 27 kauz s podezřením na šíření nakažlivé lidské nemoci a dalších 26 za tentýž trestný čin, ale jen z nedbalosti. Z těchto 53 případů policie u 45 zjistila možného pachatele.

Jen pět obvinění

To však neznamená, že všichni skončí s obviněním a u soudu. Svědčí o tom statistiky z prvního nouzového stavu, kdy ze zmíněných pětadvaceti případů nakonec padlo obvinění jen u pěti z nich.

Vláda schválila Hamáčkův registr covidových hříšníků

Koronavirus

Právo již v lednu upozornilo na vůbec první z kauz z období druhého nouzového stavu, která se odehrála na Opavsku. Tam si v jedné obci zhruba čtyřicetiletá žena počátkem loňského prosince šla nakoupit kuřivo do prodejny tabáku. Jenže byla v té době pozitivní na covid-19 a měla nařízenou izolaci, takže nesměla opustit svůj domov. Přesto tak učinila a o jejím porušení zákazu se dozvěděla policie, pravděpodobně na udání. Kriminalisté z opavského územního odboru tedy začali věc řešit a po měsíci oficiálně zahájili úkony trestního řízení.

„Ve věci nadále běží prověřování pro zločin šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti s trestní sazbou šest měsíců až tři roky vězení, obvinění či jiné rozhodnutí zatím nepadlo,“ řekl v pondělí Právu šéf Okresního státního zastupitelství v Opavě Michal Koflák.

Pozitivní si šla pro cigarety. Hrozí jí tři roky

Krimi

Alarmující je také prudce rostoucí počet případů, kdy lidé nedodrželi nařízení státních úřadů a mohli tak spáchat trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Zatímco během jara jich bylo jen šest, v druhém nouzovém stavu už 78. „V naprosté většině jde o případy porušení úřadem nařízené karantény,“ uvedl k tomu mluvčí NSZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám