Hlavní obsah

Policie použila na fanoušky Baníku slzný plyn

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Fotbalové utkání mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Plzeň narušili v sobotní podvečer podle policie fotbaloví fanoušci, kteří se srotili mimo stadión na Bazalech a dělali výtržnosti. Zápas nakonec musel být v 17. minutě přerušen, jelikož policisté zakročili proti výtržníkům slzným plynem, který se rozšířil také na hřiště a tribuny.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zásah policie proti fanouškům fotbalu v Ostravě.

Článek

Diváci se šály kolem tváří utíkali z tribun pryč, rozhodčí Možíš na dvacet minut poslal obě mužstva do kabin. Fanoušci se brání, tvrdí, že za vše může uzavření takzvané tribuny chudých (cesta zhruba 200 metrů od stadiónu), ze které byli zvyklí sledovat fotbalové zápasy.

„Několik minut po zahájení utkání naházeli fanoušci z ulice Bronzové na Českobratrskou ležící přímo u stadiónu různou pyrotechniku, dále zřejmě láhve a dýmovnice. Spadly na silnici, po které projížděly automobily i městská hromadná doprava,“ popisovala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že deset minut po zahájení zápasu, v 18.30 hod, pak chuligáni zatím nezjištěným předmětem strefili čelní sklo projíždějícího Opelu Corsa.

„Řídila jej dvaatřicetiletá žena, ve voze s ní cestovaly také děti,“ líčila událost Holčáková. Dále dodala, že poté fanoušci zaútočili na policisty a strážníky, kteří v okolí stadionu zajišťovali veřejný pořádek.

„Aby policie odvrátila útok a zajistila klid v okolí stadionu, tak byly použity slzotvorné prostředky. Při zásahu bylo zraněno šest osob, převážně policistů. Výtržníci totiž proti nim použili pytotechniku i kameny.“

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zásah policie proti fanouškům fotbalu v Ostravě.

Kvůli slznému plynu, který policie mimo stadión použila proti výtržníkům, proto musel být fotbalový zápas na dvacet minut přerušený.

„Přes celý stadión byla najednou mlha, nedalo se vůbec dýchat a oči štípaly. Kotel na protest odešel, lidé s dětmi utíkali ze stadionu pryč. Chápu, že chtěla policie rozehnat chuligány, ale proč slzným plynem, který se rozšířil i na obytné domy pod stadiónem. Byl to naprosto pokažený zápas,“ rozčiloval se fanoušek Baníku, který si nepřál zveřejnit jméno. Sám s kamarádem nakonec také z utkání odešel.

„Policie musela počítat s tím, že když zavřou „tribunu chudých“, tak že budou problémy. Proč tam fanoušci najednou nesmějí?“ ptal se mladý muž.

Podle policie bylo během sobotního zákroku zajištěnou a předvedeno celkem dvanáct lidí. „Zatím máme informace o šesti poničených vozidlech. Osoby, které policisté zadrželi, byly většinou opilé, proto jsme je převezli na policejní služebny a do protialkoholních stanic v Ostravě a okolí. Výslechy se proto uskuteční až v neděli,“ upřesnila dále Holčáková.

Zadrženým fanouškům hrozí obvinění z přečinu výtržnictví, násilí proti úřední osobě i poškození cizí věci. Dále také přestupková jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám