Hlavní obsah

Policie obvinila Jana Kočku z daňových podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila podnikatele Jana Kočku z daňových úniků. Syn provozovatele Matějské pouti byl údajně součástí skupiny, která měla stát připravit o 415 miliónů korun. Informovala o tom v pondělí Česká televize.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Kočka na snímku z roku 2008

Článek

Podle serveru Echo24 prováděla policie před měsícem domovní prohlídku v Kočkově bytě. Razie údajně měla souviset s ovlivňováním zakázek pražské městské firmy TSK.

Kočka odmítl případ komentovat, ale zmiňovaný rozsah škody označil za hloupost. „Nevím, o co jde, musím to zjistit a poradit se s právníkem," citoval jej server iRozhlas.cz.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Iva Knolová se k případu odmítla vyjádřit. „Ke konkrétním osobám se nevyjadřujeme, nic víc vám říct nemohu,“ uvedla Knolová.

Způsobená škoda 415 miliónů korun je však stejná jako u případu, kterým se na konci května NCOZ pochlubila v tiskové zprávě. Po rozsáhlé razii policie obvinila celkem 24 lidí a dvě firmy. [celá zpráva]

„Trestná činnost měla být páchána obviněnými prostřednictvím vytvoření fiktivních obchodů za neexistující reklamní služby. Obvinění měli po vzájemné domluvě, díky nadhodnoceným reklamním službám, soustavně krátit povinnost k dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob,” uvedla Knolová na konci května.

Zajistili cennosti

Policisté provedli 23 domovních prohlídek a zajistili mimo jiné několik luxusních aut, šperky, nemovitosti, peníze na účtech i v hotovosti, vše v hodnotě nejméně 110 miliónů korun.

Dvacet obviněných je stíháno na svobodě, čtyři lidé ve vazbě. V případě odsouzení obviněným hrozí za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizaci výnosů z trestné činnosti od pěti do 10 let vězení.

Jan Kočka je syn Václava Kočky staršího, který organizuje Matějskou pouť a je dlouholetým členem ČSSD. Rodina má však i jiné podnikatelské aktivity, jako je svoz odpadu.

Bratra Jana Kočky Václava zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Bohumír Ďuričko. Soud ho poslal na 12,5 roku do vězení. Ďuričko letos požádal o podmíněné propuštění, soud v dubnu jednání odročil kvůli vypracování znaleckých posudků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám