Hlavní obsah

Policie dala k ledu útok na kadeřnici, kvůli kterému byl u soudu Nečesaný

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policie ukončila vyšetřování pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013, nepodařilo se najít pachatele. Dříve policie obvinila Lukáše Nečesaného, kterého ale nakonec Vrchní soud v Praze loni na jaře pravomocně zprostil obžaloby. Stát se mu pak omluvil za nezákonné trestní stíhání a vyplatil odškodné přes milion korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení pražského Vrchního soudu, který 27. března 2019 projednával odvolání v případu pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Článek

O vývoji v případu informovala v pátek mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Policie případ znovu prověřovala po rozhodnutí vrchního soudu.

„V průběhu prověřování nebyly zjištěny skutečnosti, které by umožnily zahájit trestní stíhání konkrétní osoby, kriminalisté proto případ v souladu s platnou legislativou odložili,” sdělila mluvčí s tím, že zákon umožňuje v budoucnu obnovu řízení, a to pokud vyvstanou například nové pádné důkazy.

Soudce, který osvobodil Nečesaného, dostal výtku. Kritizoval svůj vlastní rozsudek

Domácí

Policie a soudy řešily surový útok na kadeřnici šest let. Neznámý útočník ženu napadl v kadeřnictví v Hořicích 21. února 2013 krátce před koncem pracovní doby. Kadeřnici několikrát udeřil do hlavy a ukradl jí doklady a přes 10 000 korun. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři hradecké nemocnice.

Lukáš Nečesaný po zproštění obžaloby (27. března 2019)Video: Novinky

Obžaloba tvrdila, že někdejší dvacetiletý student Nečesaný ženu několikrát udeřil do hlavy polenem a sebral jí peníze. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, dokonce tvrdila, že on to určitě není, později v jednací síni jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Pochybnosti byly i u dalších důkazů.

Případ Nečesaný je u konce, Zeman dovolání nepodá

Krimi

Krajský soud v Hradci Králové postupně vynesl pět rozsudků, Nečesaného nejprve opakovaně poslal do vězení, kde mladík strávil dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil.

Vrchní soud zprošťující rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání a i druhou změnu soudního senátu. Nečesaný ale podal stížnost, které Ústavní soud vyhověl a změnu senátu zrušil. Poté už vrchní soud zprošťující rozsudek potvrdil. Nejvyšší státní zástupce poté nevyhověl s dovoláním Krajskému státnímu zastupitelství v Hradci Králové, které se s rozsudkem neztotožňovalo a navrhovalo obrátit se ještě na Nejvyšší soud.

Nečesaný je volný. Po šesti letech a čtrnácti rozhodnutích

Krimi

Stát se Nečesanému omluvil za nezákonné stíhání a přiznal mu odškodné ve výši 1,2 milionu, mladík ale žádal původně 20 milionů, o zbytek má usilovat soudní cestou.

Reklama

Související články

Nečesaného se zastal Ústavní soud

Senát Ústavního soudu (ÚS) se soudcem zpravodajem Janem Filipem v úterý vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného souzeného za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na...

Nečesaný chce po státu 45 milionů

Lukáš Nečesaný a jeho příbuzní žádají od státu zhruba 45 milionů Kč za nezákonné trestní stíhání, které se týkalo pokusu o vraždu kadeřnice z Hořic.

Výběr článků

Načítám