Hlavní obsah

Soudce, který osvobodil Nečesaného, dostal výtku. Kritizoval svůj vlastní rozsudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudce Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička dostal od předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala výtku za výroky, které pronesl v souvislosti s případem Lukáše Nečesaného, jenž byl zproštěn obžaloby v případu pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Informaci spolku Šalamoun potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal (na snímku) vytkl soudci Lněničkovi, že kritizoval vlastní rozsudek.

Článek

Lněnička letos v březnu definitivně zprostil Nečesaného viny v kauze, kterou provázelo mnoho protichůdných soudních rozhodnutí. Na adresu vlastního verdiktu uvedl, že jde o „špatné rozhodnutí” s tím, že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. V písemném odůvodnění se zmiňuje o špatném řešení či výběru ze dvou špatných variant.

Šámal podle dopisu adresovaného Spolku Šalamoun rozumí kontextu a důvodům Lněničkových výroků, měl prý zřejmě na mysli procesní situaci, ve které se vrchní soud ocitnul. Přesto podle Šámala výroky narušily důstojnost soudcovské funkce, dobrou pověst justice a důvěru veřejnosti.

„Pokud ve správnost a spravedlivost rozhodnutí nevěří ani sám soud, který takové rozhodnutí vyhlašuje, logicky nelze důvěru ve spravedlivé rozhodnutí soudu očekávat od stran řízení či od veřejnosti jednání soudu sledující,” stojí v dopise adresovaném spolku. Šámal považoval za nevhodný také způsob, jak se Lněnička vyjadřoval o rozhodování ostatních soudů v kauze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Nečesaný před začátkem líčení pražského Vrchního soudu, který 27. března 2019 projednával odvolání v případu pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích.

Obžaloba tvrdila, že Nečesaný v únoru 2013 několikrát udeřil kadeřnici do hlavy polenem a sebral jí přes 10 000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej však označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti. Mladík byl dva roky ve vězení, nakonec je pravomocně zproštěn.

Podle místopředsedy Spolku Šalamoun Václava Peričeviče je udělení výtky předsedou Nejvyššího soudu „věc zcela ojedinělá a naprosto unikátní” a spolek ji oceňuje jako projev reflexe. Šámal podle dostupných informací svou pravomoc čas od času využívá, statistika se k tomu podle Tomíčka zatím nevede. Jen za nesplnění oznamovací povinnosti podle zákona o střetu zájmů za rok 2018 dostalo výtku 19 soudců.

Reklama

Související články

Nečesaného se zastal Ústavní soud

Senát Ústavního soudu (ÚS) se soudcem zpravodajem Janem Filipem v úterý vyhověl stížnosti Lukáše Nečesaného souzeného za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na...

Výběr článků

Načítám