Hlavní obsah

Podváděli seniory, místo bezpečnostních dveří jim montovali obyčejné

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte staré dveře, které neodpovídají současným normám a neochrání vás ani před zloději. Potřebujete nové s bezpečnostním kováním a odolné proti požáru. Tak přesvědčila k výměně dveří dvojice mužů několik seniorů z různých částí republiky. Ti se sice nových dveří dočkali, ale byly obyčejné za zlomek ceny těch slibovaných, které ve skutečnosti platili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na oba muže nyní státní zástupce podal obžalobu pro trestné činy podvodu, útisku a porušování domovní svobody. Celkem měli oklamat sedm důchodců a způsobit jim škodu okolo sto tisíc korun. Všechny případy jsou z roku 2017.

Podle informací Práva se jedná o jednatele firmy specializující se na prodej a montáž bezpečnostních a ohnivzdorných dveří Vladimíra P. (48) a jeho o deset let mladšího spolupracovníka Zdeňka S. Hrozí jim až pět let vězení.

Naoko pomáhal seniorům ve Varech, báchorkami z nich dostal miliony

Krimi

„Poškozeným tvrdili, že stávající vstupní dveře do jejich bytů jsou z hlediska bezpečnosti a současných předpisů nevyhovující a je zapotřebí je vyměnit za kvalitní, které splňují všechny parametry. Když uživatele bytu k výměně přesvědčili, namontovali jim jednoduché interiérové dveře, přičemž si za ně nechali zaplatit několikanásobek jejich ceny,“ stojí v obžalobě.

Obviněná dvojice si měla záměrně vybírat lidi v pokročilém věku. Přesvědčit je o nutnosti montáže nových dveří v ceně okolo 15 tisíc nebyl problém a rozdíl v kvalitě nepoznali. Byla mezi nimi například i 94letá žena. Když se senioři přece jen trochu vzpírali, muži jim tvrdili, že jde o rozhodnutí správce domu a že dveře budou měnit všem plošně.

Mladík okradl seniorku s demencí, z konta jí vysál čtvrt milionu

Krimi

Ze znaleckých posudků vyplynulo, že dveře vydávané za bezpečnostní a odolné proti požáru byly ve skutečnosti běžné ze sololitu za cenu v řádu stovek korun.

Zaplaťte. Nic nepodepisujte

„Říkala jsem jim, že žádné nové dveře nechci. Oni mi na to odpověděli, že to mění postupně všem v celém domě. Snažila jsem se dovolat synovi, ale nebral mi telefon. Mezitím už se dali do práce. Když skončili, chtěli po mě deset tisíc korun a dva tisíce za dopravu. Když jsem se jich ptala, jestli jim mám něco podepsat, tak zavrtěli hlavou a odešli, aniž by mi nechali nějaký doklad,“ řekla Právu jedna z podvedených seniorek.

Oba podvodníky pak senioři poznali při srovnávací identifikaci. Kromě toho je usvědčují i otisky prstů na dveřích a záběry z městských kamer. Podle údajů z obchodního rejstříku založil Vladimír P. svoji firmu v roce 2009.

Z účetnictví zveřejněného ve sbírce listin jen za roky 2014, 2015 a 2017 vyplývá, že během těchto tří let prodělala. Největší ztrátu vykázala právě za rok 2017, a to bezmála 2,5 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám