Hlavní obsah

Podezřelý ze 14 let staré vraždy byl vydán na Slovensko

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik let žil Slovák Vladimír M. (44) v České republice. Před třemi měsíci jej v Kralovicích na Plzeňsku zadrželi policisté pro podezření ze 14 let staré loupežné vraždy krajana. Plzeňský krajský soud v pondělí rozhodl o jeho vydání k trestnímu stíhání do domovské země.

Vladimír M. u souduVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Na muže z okresu Detva vydal letos v lednu soud v Žilině evropský zatykač. Z jeho obsahu vyplývá, že Vladimír M. měl v roce 2006 zavraždit svého známého během společné cesty do Německa. „Na území Polska ho napadl a uškrtil. Sebral mu peníze, zlatý řetízek a auto. Tělo pak zakopal v lese,“ stojí ve zprávě slovenské policie.

V Polsku uškrtil svého známého, okradl ho a zakopal v lese

Vladimír M. se v pondělí u soudu k obvinění nevyjadřoval. Pouze uvedl, že nesouhlasí s vydáním na Slovensko. „Soud neshledal žádné překážky pro to, aby nemohl vyhovět žádosti slovenské strany,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Muž měl ubodat svou známou, pak odjel jejím autem

Krimi

Obětí vraždy měl být 27letý Luboš Z., který zmizel 19. října 2006. Nasedl tehdy do auta a jel na autobusové nádraží v Čadci vyzvednout svého známého, který ho požádal o odvoz do Německa. Domů se měl Luboš vrátit následující den. To se nestalo a od té doby se po něm slehla zem. Jeho ostatky našli policisté o dva roky později v Polsku, ale to tehdy ještě nevěděli, komu patří.

„Syn vedl spořádaný život, nikdy se nedostal do křížku se zákonem,“ řekl Právu otec zavražděného. „Byl jen hrozně naivní a snažil se každému vyjít vstříc. Jeho zmizení nemělo logické vysvětlení, takže jsem se zaměřil na hledání muže, kterého měl Luboš odvézt do Německa,“ dodal otec.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Vladimír M. u soudu.

Protože mu syn před cestou řekl, kam a s kým jede, začal se po klíčovém muži shánět. „Nejdříve jsem mu zavolal. Tvrdil, že Luboše nezná. To už jsem ale věděl, že má synovy mobily. S manželkou jsme okamžitě šli na policii, aby muže vypátrali a vyslechli ho,“ popisoval otec.

Devíti ranami ubodal kamaráda, soud mu potvrdil 17 let

Krimi

Asi po čtyřech měsících si policisté dotyčného muže předvolali, ale po výslechu ho propustili. „K mobilním telefonům jim řekl, že mu je Luboš daroval. Od té doby se nic nedělo. Ještě nějakou dobu jsem upozorňoval trestní instituce na další indicie k tomu člověku jako podezřelému, ale v roce 2011 jsem to vzdal, protože mně prostě došly síly,“ uvedl dále otec zavražděného.

Zvrat před rokem

Zvrat v případu přišel přesně před rokem „Ozval se mi vyšetřovatel, že ukončili pátrání po synovi s tím, že byl zavražděn a že mají tělo. To bylo zakopané v lese v Polsku,“ uvedl dále Lubošův otec.

Co ale bylo pro muže šokující, že ostatky jeho syna se našly už v roce 2008. „To jsem se dozvěděl až později. Zřejmě nikdo neměl ponětí, o koho se jedná. Měli tělo, věděli, že jde o násilnou smrt, ale neznali totožnost. To vysvětluje i to, proč syna nechaly polské úřady pohřbít na státní útraty jako bezejmennou oběť. Už jsem kontaktoval našeho konzula v Polsku, aby mi pomohl obstarat povolení k převozu synových ostatků domů, a mohl jsem ho tak pochovat v rodinné hrobce,“ konstatoval otec oběti.

Vrah cyklistky vzal odvolání zpět, odsedí si 25 let

Krimi

Jak a kdy policie spojila mrtvé tělo s Lubošem, ale jeho otec nevěděl. „Pouze vím, že případ dostal přede dvěma lety na starost nový vyšetřovatel a znovu ho otevřel,“ dodal muž.

Mluvčí soudu v Žilině Anna Záborská Právu potvrdila, že zadržený muž měl spáchat zvlášť závažný zločin vraždy v roce 2006. Detaily k případu ale nesdělila.

„Jedná se o přípravné řízení, které je neveřejné. Podrobnější informace nelze poskytnout hlavně z důvodu, aby nebyl zmařen průběh vyšetřování,“ dodala mluvčí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám