Hlavní obsah

Pobodal přítelkyni a zabil její matku, odsedí si 15,5 roku

– Praha • Aktualizováno

Středočeský krajský soud v úterý uložil osmadvacetiletému Jakubu Truhláři za pokus o vraždu přítelkyně a vraždu její matky trest 15,5 roku vězení. Zároveň mu uložil protialkoholní a protidrogové léčení. Muž ženy letos v červnu v Kutné Hoře pobodal, partnerka pouze náhodou přežila. Truhlář, kterému hrozil až výjimečný trest, se k činu u hlavního líčení přiznal. Verdikt není pravomocný.

Foto: Novinky

Jakub Truhlář s eskortou

Článek

Truhlář podle obžaloby na začátku letošního roku napadl o pět let starší přítelkyni v ložnici bytu v Kutné Hoře. Nejprve jí podle spisu tiskl rukama hrdlo a pak z místnosti odešel a vrátil se s 18,5 centimetru dlouhým kuchyňským nožem, kterým na ženu zaútočil. Podle žalobce ženu za použití dalších dvou nožů bodl celkem pětadvacetkrát. Jen shodou náhod nebyly Truhlářovy rány pro ženu fatální.

V průběhu útoku ale mladík napadl také její matku, která na místě zemřela poté, co jí Truhlář zasadil nejméně šest ran do horní části těla. Její smrt už nebylo možné odvrátit. Truhlář poté z místa činu utekl, policie ho dopadla po několika hodinách.

Asi jsem zabíjel, takže uznávám vinu, prohlásil mladík k ubodání ženy a pokusu o vraždu její dcery

Krimi

Truhlář se k činu doznal, uvedl však, že si na událost příliš nepamatuje. Podle znalců je agresivní, v době pokusu o vraždu byl pod vlivem metamfetaminu. S přítelkyní měl časté konflikty, nepracoval a pár měl finanční problémy. Partnerka pak trpěla podle Truhlářovy výpovědi schizofrenií.

Muž s partnerkou žil zhruba pět let. Měli spolu syna, který však podle Truhlářových slov skončil kvůli přítelkyni v náhradní péči u její matky. Žena podle něj měla poporodní deprese. S její matkou měl obžalovaný velké problémy, nechtěla mu dítě půjčovat. "Dva měsíce jsem syna neviděl, protože ho před námi skrývala," prohlásil.

Za pobodání partnera půjde žena na 8,5 roku do vězení. Naběhl mi na nůž, hájila se

Krimi

Truhlář uvedl, že před událostí tři dny nespal, v době činu měl halucinace. "Nesmírně toho lituju," řekl ve své závěrečné řeči. Zejména kvůli synovi požádal, aby mu soud trest mimořádně snížil pod sazbu.

S tím však nesouhlasil státní zástupce Martin Suska. Uvedl, že by soud měl Truhlářovo prohlášení o vině zohlednit jako polehčující okolnost, trest by však měl zůstat v dolní polovině trestní sazby, tedy nad hranicí 15 let. Muži podle něj přitěžuje to, že skutek spáchal surovým způsobem. Také byl již jednou odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám