Hlavní obsah

Asi jsem zabíjel, takže uznávám vinu, prohlásil mladík k ubodání ženy a pokusu o vraždu její dcery

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osmadvacetiletý Jakub Truhlář se ve středu u Krajského soudu v Praze přiznal k pobodání své přítelkyně a ubodání její matky, byť s tím, že si čin nepamatuje. Díky nedávné novele trestního řádu soud přijal jeho prohlášení o vině a upustil od dalšího dokazování. Soud by měl rozsudek vynést v úterý po výslechu soudních znalců. Truhlářovi hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Jakub Truhlář přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Truhlář podle obžaloby na začátku letošního roku napadl o pět let starší přítelkyni v ložnici bytu v Kutné Hoře. Nejprve jí podle spisu tiskl rukama hrdlo a pak z místnosti odešel a vrátil se s 18,5 centimetru dlouhým kuchyňským nožem, kterým na ženu zaútočil. Podle žalobce ženu za použití dalších dvou nožů bodl celkem pětadvacetkrát. Jen shodou náhod nebyly Truhlářovy rány pro ženu fatální.

V průběhu útoku ale mladík napadl také její matku, která na místě zemřela poté, co jí Truhlář zasadil nejméně šest ran do horní části těla. Její smrt už nebylo možné odvrátit. Truhlář poté z místa činu utekl, policie ho dopadla po několika hodinách.

Policie dopadla muže podezřelého z pobodání dvou žen, jedna zemřela

Krimi

„Já bych chtěl udělat prohlášení o vině a trestu,“ uvedl po přečtení obžaloby a poradě s obhájcem Truhlář. „Celou věc si nepamatuji. Pamatuji si začátek, kdy mě poškozená napadla, a pak si na nic nevzpomínám, ale podle všeho se mi zdá a uznávám, že jsem to způsobil já. Asi jsem zabíjel, takže uznávám vinu,“ dodal. Soud po poradě Truhlářovo prohlášení viny přijal.

Na dotaz soudkyně, zda souhlasí i s výší trestu, který žalobce navrhl v sedmnáctileté délce, Truhlář odpověděl: „Byl bych milerád, paní soudkyně, kdyby se to o něco ponížilo.“

Soud tak v úterý provede pouze důkazy relevantní ke stanovení výše trestu.

Truhlář se na závěr nechal slyšet, že pokud by šlo vrátit čas, tak by vyměnil svůj život za život ubodané ženy.

Ženám v Kutné Hoře zasadil nožem desítky ran. Policie muže obvinila z vraždy

Krimi

Žalobce také pro Truhláře navrhuje ochranné léčení protialkoholní a protitoxikomanické, proti čemuž mladík nic nenamítal.

Uvedený postup umožňuje letos schválená změna trestních předpisů, která obžalovanému umožňuje před soudem učinit prohlášení o vině, ve kterém může dotyčný prohlásit skutečnosti za nesporné. Tím se posílila role stran v trestním řízení, které se tak může usnadnit a urychlit.

Podezřelý z vraždy na KutnohorskuVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám