Hlavní obsah

Pět imigrantů vystoupilo v Ústí nad Orlicí z nákladního vlaku ze Srbska

Právo, Zdeněk Seiner
Ústí nad Orlicí

Novou cestu do zaslíbených zemí západní Evropy zřejmě objevili nelegální imigranti z východu. Přepravují se přes české území v nákladních vlacích. Pět z nic objevili celníci na autobusovém nádraží v Ústí nad Orlicí.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odvádí zadržené migrantyVideo: Policie ČR

 
Článek

„V Ústí nad Orlicí se objevili poté, co vystoupili z nákladního vlaku jedoucího ze Srbska. Úkryt nákladního vlaku využívali po cestě opakovaně. Dle jejich slov byl cíl jejich cesty Německo,“ sdělil Martin Demek z odboru cizinecké policie.

Proč cizinci vystoupili v Ústí nad Orlicí, není jasné.

Policie loni v Česku dopadla téměř 5700 nelegálních migrantů

Domácí

O tom, co mají říci při zadržení byli od převaděčů přesně informováni. „Neměli doklady a ke své totožnosti uvedli pouze to, že jsou z Afghánistánu a jsou mladší 18 let. Policistům odmítali uvést jakékoliv další osobní údaje,” dodal Demek.

Všichni byli policisty zajištěni a převezeni na oddělení. Vypověděli, že cestovní doklady buď nikdy neměli vydané, nebo je záměrně zničili. Doplnili, že nemít a nikdy neukazovat doklady jim doporučili převaděči.

Evropou putovali skoro rok

„Po sledu úkonů směřujících k identifikaci cizinců jsme zjistili, že žádný ze zajištěných nepožádal o azyl v zemích Evropské unie. Uvedli, že jsou na cestě přibližně rok a do České republiky přicestovali balkánskou cestou, kdy za služby platili převaděčům částky v řádech tisíců eur. Cílem jejich cesty bylo Německo. Důvod cesty byl dle výpovědí čistě ekonomický, chtěli v Německu studovat nebo pracovat,“ doplnila Markéta Janovská, mluvčí policie Pardubického kraje.

Muži byli převezeni do zařízení na zajištění cizinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám