Hlavní obsah

Policie loni v Česku dopadla téměř 5700 nelegálních migrantů

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie loni v Česku chytila 5677 osob, které byly v zemi nelegálně. Proti roku 2018 jde o nárůst o 685 nelegálních migrantů. Většinou šlo o občany Ukrajiny, Moldavska nebo Vietnamu. Policie to ve čtvrtek oznámila na tiskové konferenci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji policie odhalila v Česku cizince při nelegálním pobytu, a to v 5174 případech. Většinou šlo o občany Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, kteří do země vstoupili legálně, ale neopustili české území ve stanoveném termínu. Stali se tak z nich nelegálové bez platných dokladů.

Při tranzitní nelegální migraci loni policie odhalila 266 osob, což bylo o 75 víc než v roce 2018. Většinou šlo o malé skupinky osob nebo jednotlivce, kteří cestovali hlavně ze Slovenska.

„Hlavním cílem jejich cesty bylo Německo,“ uvedl ředitel cizinecké policie Milan Majer. Z hlediska státní příslušnosti šlo nejčastěji o občany Afghánistánu, Iráku, Sýrie a Íránu.

Vyhostili přes sedm tisíc osob

Loni vzrostl i počet cizinců, které policisté chytili na českých mezinárodních letištích, zejména pak na letišti Václava Havla v Praze. Stalo se to v 503 případech, což bylo o 68 víc než předloni. Nejčastěji šlo opět o Ukrajince.

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška se loni do Evropy dostalo 140 tisíc nelegálních migrantů, což byl meziroční pokles o šest procent. Přes 80 tisíc migrantů použilo trasu přes východní Středomoří do Řecka.

Odtud vede koridor, kudy proudí migranti i přes Česko do dalších zemí. Největším rizikem je takzvaná Balkánská trasa, která vede z Řecka přes Severní Makedonii, Srbsko, Maďarsko a Slovensko. V současnosti ale podle vedení policie nehrozí žádný větší pohyb migrantů přes ČR.

„Rozhodně chci také ujistit, že nejsme žádnou cílovou zemí, ale pouze tranzitní,“ zdůraznil Vondrášek.

Policisté loni z Česka vyhostili přes 7000 osob, což byl meziroční nárůst o více než 1300 případů. Většinou šlo o cizince, kteří sice byli v ČR legálně, ale neměli povolení, aby v zemi pracovali. „Tento problém je dlouhodobý a jedná se o jednu největších priorit policie v její kontrolní činnosti,“ řekl Majer.

Reklama

Výběr článků

Načítám