Hlavní obsah

Okamura zkritizoval mírný trest pro syrského přistěhovalce, spustil lavinu nenávisti

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

„Oběsit a poslat to h…o domů.“ „Jsou to opice a podle toho je zapotřebí s nimi nakládat…“ „Na takové je třeba otevřít loveckou sezonu.“ To jsou jen některé z více než tisícovky komentářů pod příspěvkem předsedy SPD Tomia Okamury, ve kterém letos v červenci kritizoval na sociálních sítích soud za to, že za bezdůvodný útok na manželskou dvojici v Plzni potrestal syrského přistěhovalce jen podmínkou. Po pisatelích těchto nenávistných komentářů už pátrá policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů nebezpečné vyhrožování, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, podněcování k trestnému činu a schvalování zločinů proti lidskosti,“ řekla Právu plzeňská policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Podle ní už kriminalisté požádali společnost Facebook, aby jim poskytla údaje k identifikaci pisatelů, kteří většinou vystupují pod přezdívkami. „Jde o desítky lidí, jejichž vyjádření už jsou hodně za hranou. Někteří dokonce přímo nabádají k útokům na migranty žijící v České republice,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Cizinci výprask skinům prošel, zbitý chodec už ne

Krimi

Okamura reagoval na případ prodavače kebabu v Plzni Mohamada Ramadana (26), který dostal za útok pěstmi na muže o generaci staršího a jeho manželku 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

„Muslimským migrantům z arabských zemí u nás pěkně narůstá hřebínek. Takový migrant nemá dostat jen podmínku, ale má být okamžitě vyhoštěn. Rozsudek znamená, že si tady bude dál vesele prodávat kebab,“ napsal Okamura na Facebooku a k textu přidal i Ramadanovu fotku.

Syřan stanul před soudem za incident z letošního února. Předcházel mu konflikt s řidičem trolejbusu, který na Ramadana zatroubil poté, co se nebezpečně otáčel se svým vozidlem přímo v křižovatce. Na zastávce pak obžalovaný cizinec trolejbus dojel, zastavil u něj a jeho šoférovi sprostě nadával.

Merkelová zatrhla „bezpečným přístavům” převzetí migrantů

Evropa

Celou situaci tehdy sledoval i 51letý Václav H. s manželkou. Ramadan k němu přiběhl a nejprve ho úderem do ramene srazil k zemi a pak do něj bouchal pěstmi. Žena se snažila útočníka odtrhnout, ale schytala ránu do obličeje.

Naštvalo ho troubení

„Je to bohužel pravda. Udělal jsem velkou chybu a lituju toho,“ řekl před soudem Syřan. Nadávky řidiči trolejbusu vysvětlil tím, že ho naštvalo zatroubení. Chodce prý napadl proto, že mu nadával.

„Koukal na mě a pak řekl něco jako debil. Tak jsem za ním vyběhl a ptal se ho, proč mi nadává, a strčil jsem do něj ramenem. On mě chytil kolem krku, já ho taky chytil a oba jsme upadli,“ líčil Ramadan, co se tehdy na chodníku odehrávalo. Podle svých slov se dokázal postavit na nohy jako první.

Schwarzenberg: Středoevropskou migrační nesolidaritu by EU neměla tolerovat

Evropa

„Pán ještě ležel na zemi. Tak jsem ho zaklekl a praštil několikrát pěstí do hlavy,“ pokračoval obžalovaný. Pak se prý ohnal i po ženě, která rvačce z bezprostřední blízkosti přihlížela. „Nevím, jestli něco schytala. Já jsem nasedl do auta a odjel,“ dodal.

Napadený muž před soudem řekl, že se jen bránil. Podle samosoudkyně Miriam Kantorové se obžalovaný dopustil hrubé neslušnosti na veřejnosti. „Tím spáchal přečin výtržnictví, a to navíc v krátkém časovém období od rozsudku, podle kterého za obdobné jednání soud upustil od jeho potrestání,“ doplnila Kantorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám