Hlavní obsah

Očernění elitního policisty mělo zakrýt čachry s úplatkáři

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

K bizarní situaci došlo v souvislosti se zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v Brně. Náměstek ředitele NCOZ Richard Ohnoutka jen několik hodin před razií převzal deset tisíc korun od jednoho z později zadržených mužů, Samana El-Talabaniho, brněnského podnikatele iráckého původu. Ten částku předal před soudcem jako součást omluvy za to, jak se snažil elitního policistu očernit.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Policejní akce v Brně

Článek

Talabani na tehdejšího šéfa brněnské expozitury bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu útočil v letech 2015 a 2016.

Nejprve mu poslal několik desítek výhružných zpráv, jak ho dostane do tepláků, a pak začal se svým kumpánem Basmanem Jazou podávat na elitního detektiva nejrůznější udání, kvůli nimž pak Ohnoutku několikrát vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Talabani s Ohnoutkou se střetli tváří v tvář ve středu odpoledne u brněnského městského soudu.

Tam Talabani čelil obžalobě z křivého obvinění a nebezpečného vyhrožování. Talabani, který je podle informací Práva stíhán také v případu údajného půlmiliardového daňového podvodu a vynášení informací z policejních spisů, se před soudcem Davidem Otevřelem detektivovi hluboce omlouval a předal mu i deset tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy.

Peníze dá nadaci

Peníze chce Ohnoutka předat Nadaci policistů a hasičů. Ohnoutka při své výpovědi před soudem předložil neradostný obrázek provázání podsvětí a policie v Brně.

Měl totiž za to, že Talabani se jej snažil očernit proto, že nechtěl tyto struktury po svém nástupu na brněnskou expozituru tolerovat. „Psal i ministrovi vnitra a policejnímu prezidentovi, tvrdil, že jsem se měl dopustit trestné činnosti a že bych neměl dál vést expozituru. Toto se šířilo i po Brně mezi policisty a mými podřízenými,“ přiblížil Ohnoutka nelehkou situaci, do které před čtyřmi lety přišel.

„Podle mého názoru v Brně fungoval relativně propracovaný systém ochrany některých osob před orgány činnými v trestním řízení. Mohlo jít o trestnou činnost hospodářského charakteru. Někteří lidé se dopouštěli trestné činnosti a byli policisty chráněni, aby tato činnost nemohla být odhalena. Do toho jsem v roce 2014 svým příchodem na expozituru vstoupil a začal jsem vyvíjet kroky, aby podle mě někteří nedůvěryhodní policisté dál nesloužili. Zaběhnutý systém jsem začal narušovat,“ vysvětlil Ohnoutka.

Znovu spadla klec

Náměstek šéfa NCOZ upozornil, že v minulosti byla brněnská expozitura vynechána z některých akcí. „Když se dělalo něco většího, tak z toho byli vyloučeni, protože bylo podezření, že tu někteří lidé měli nestandardní vazby. Informace o tom šly z justičních kruhů, z kriminálního prostředí i od advokátů. Měli jsme pracovat na kauzách, kde jde o miliardy i o život. A já jsem některým lidem řekl, že s nimi nechci pracovat,“ řekl Ohnoutka.

Ohnoutka také upozornil, že jeho podezření se před dvěma lety zhmotnila při akci, při níž skončily v rukou strážců zákona dvě desítky lidí, mezi nimi bývalí příslušníci elitních policejních oddílů. Mezi obviněnými byl i právě Talabani.

„Policisté dostávali peníze za prodej informací. Je smutné, že GIBS tuto trestnou činnost toleroval, a ještě se snažil pomocí smyšlených oznámení udělat zločince z mé osoby,“ dodal Ohnoutka.

Soud nakonec Talabaniho potrestal dvouletým vězením s podmíněným odkladem na dva roky. Jen pár hodin po rozsudku, ve čtvrtek ráno, si už Ohnoutkovi lidé šli pro Talabaniho kvůli podezření, že se podílel na ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brna-středu.

Reklama

Související články

Na radnici v Brně se kšeftovalo se zakázkami

Druhá ze čtvrtečních razií Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zcela ochromila radnici Brno-střed. Jak zjistilo Právo, detektivové se zajímají...

Výběr článků

Načítám