Hlavní obsah

Šéf brněnského ANO složil funkci

Právo, ČTK, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve funkci brněnského předsedy ANO skončil v pondělí Pavel Dvořák. Na svůj post rezignoval podle oficiálního vyjádření ANO z osobních důvodů. Údajně je totiž ve složité rodinné situaci. Rezignace přichází v době, kdy se hnutí potýká s kauzou Brno-střed. Dvořák byl spolupracovníkem radního Jiřího Švachuly, který je jedním z lidí, kteří v souvislosti s ní skončili ve vazbě. Regionální ANO v pondělí doporučilo Švachulovo vyloučení z hnutí.

Foto: web Brno-střed

Pavel Dvořák, bývalý šéf brněnského ANO.

Článek

Dvořák byl blízkým spolupracovníkem Švachuly - oba jsou zastupitelé v Brně-středu.

Podle neoficiálních zdrojů Dvořák pomáhal policii s objasňováním kauzy, která se týká podezření z korupce na radnici.

Vedením brněnského ANO je nyní pověřena jeho dosavadní místopředsedkyně Karin Karasová.

Další personální změny v hnutí ANO by mohly přijít. Brněnská i krajská organizace hnutí v pondělí doporučily, aby ANO vyloučilo Švachulu i místostarostu Brna-Ivanovic Petra Liškutina, který také pracuje jako vedoucí odboru investic Brna-středu. Švachula i Liškutin jsou spolu s dalšími třemi lidmi ve vazbě kvůli podezření v kauze Brno-střed. Rozhodnutí o vyloučení by mohlo padnout ve čtvrtek.

O doporučení novináře informoval republikový i jihomoravský místopředseda hnutí a brněnský exprimátor Petr Vokřál a krajská předsedkyně Taťána Malá.

Hnutí také vyzve oba politiky, aby složili mandáty zastupitelů. Podle Vokřála kauza poškozuje hnutí ANO, které označil za protikorupční.

„Rezignace je základ”

Rezignaci radního Jiřího Švachuly a to, aby se od něj ANO distancovalo, požadovala i místní ODS, která tvoří spolu s ANO a KDU-ČSL radniční koalici v Brně-středu. V pondělí se kvůli tomu sešli zástupci koalice.

„Rezignace na místo v radě městské části a samozřejmě distanc od pana Švachuly je naprostý základ, bez něhož si další spolupráci v radniční koalici neumím představit. Nemáme kam couvnout. Jasně říkám, že budoucnost koalice je nyní nejistá,“ uvedl ještě před jednáním starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS).

Podle místostarostky Michaely Dumbrovské (KDU-ČSL) jde také o to, jaké záruky je schopno hnutí ANO dát ODS a lidovcům v tom ohledu, že kauza je selháním jednotlivce.

Nyní se v podstatě čeká, jak Švachula s Liškutinem, kteří jsou ve vazbě, zareagují. Po jednání koalice uvedl Mencl, že pokud neobdrží vedení radnice do středy před zasedáním zastupitelstva Švachulovu rezignaci, bude z funkce radního odvolán.

Záběry na vstup do budovy Úřadu městské části Brno-střed Video: Michal Šťastný, Právo

Policie minulý týden obvinila devět lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Pět z nich skončilo ve vazbě. Švachulu už odvolalo představenstvo společnosti ČD Cargo z dozorčí rady této firmy, kde rovněž působil. [celá zpráva]

Policie zasahovala na radnici Brno-střed od čtvrtečního do sobotního rána. Zajímala se o zakázky investičního odboru. V souvislosti s nimi obvinila devět lidí z účasti na organizované skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Policejní vůz poblíž domu v Údolní ulici v Brně, kde policisté 7. března navštívili byt brněnského radního a také člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachuly (ANO).

Ve skupině obviněných jsou kromě Švachuly a Liškutina i tři podnikatelé z oblasti stavebnictví a realit. Všem stíhaným hrozí od 10,5 do 16 let vězení. Švachula i Liškutin jsou ve vazbě.

Vedení radnice se v pondělí dohodlo, že se radnice přihlásí v trestním řízení jako poškozený. Její tajemník Petr Štika k tomu uvedl, že úřad zpětně vyčíslí objem zakázek, kterých by se mohlo týkat pochybení, a navíc prověří i všechny aktuální zakázky. Jde o desítky projektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám