Hlavní obsah

Faltýnkova kauza jde do Sněmovny, sám ji chce vysvětlit

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Informace Práva týkající se podezřelého jednání šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka při rozhodování o provozovateli dálničního mýta znepokojily šéfa vládní soc. dem. Jana Hamáčka i pravicovou opozici. ODS v úterý navrhne projednání nových skutečností ve Sněmovně. Faltýnek v pondělí České televizi sdělil, že je připraven sám předstoupit před poslance a vysvětlit jim svoji roli v kauze.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Vicepremiér a ministr vnitra Hamáček kritizoval schůzky mezi Faltýnkem, ředitelem Kapsche Karlem Feixem a šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Současně sdělil, že bude s policejním prezidentem řešit, zda informace o kauze unikly novinářům z policie.

„To, že se podnikatelský subjekt obrátí na politika a požádá ho o schůzku, je běžná věc. Je klíčové, aby to byla oficiální schůzka, aby proběhla v oficiálním prostředí, aby to nebyla schůzka na čtyři oči někde na benzince,“ řekl v neděli v televizi Prima Hamáček s tím, že ani schůzky po hotelích nejsou košer.

Mám pocit, že tvrzení pana Faltýnka stojí na hliněných nohou
Jan Hamáček

„A pak je ta sekvence schůzek. Pokud se sejdete s podnikatelským subjektem, který má nějaký zájem, a o hodinu později se sejdete s někým, kdo má klíčovou roli při řešení toho podnikatelského zájmu, tak to je závažná informace a je to problém,“ dodal.

Neuklidnilo jej ani Faltýnkovo vysvětlení, že chtěl svými aktivitami z pozice člena někdejší dopravní koaliční rady vyjednat státu úsporu ve výši 1,5 miliardy korun. Jak už popsalo Právo, schůzky proběhly až po ukončení tendru a rada se jím vůbec nezabývala.

„Mám pocit, že tvrzení pana Faltýnka stojí na hliněných nohou. Obecně platí, že o ceně vyjednává ten, kdo zadává a kdo dodává. To znamená ministerstvo dopravy, Kapsch a SkyToll. Žádné další subjekty by do toho asi vstupovat neměly,“ řekl Hamáček.

Odmítl dál komentovat živou kauzu a kritizoval „český folklor“ – únik informací ze spisu do médií. Jak jim zabránit, hodlá řešit ministr vnitra s policejním prezidentem.

Policejní prezident Jan Švejdar už podle svých nedělních slov Hamáčka ujistil, že informace nemohly uniknout od policie. Podle něj jde o informace, které mají k dispozici obvinění, jejich obhájci, žalobci a mnohdy i další účastníci řízení. „Dá se podotknout, že ten poslední, kdo má k takovému jednání motivaci, je právě policie,“ sdělil Švejdar v prohlášení s tím, že v pondělí se sejde s Hamáčkem k podrobnější diskusi.

Je zde podezření na velmi vážný korupční skandál a zneužívání politického vlivu, který zasahuje srdce hnutí ANO
Petr Fiala

Trpělivost došla předsedovi ODS Petru Fialovi: „Čekal jsem 48 hodin. Jenže (Babišova) cesta v USA skončila, předseda vlády dále mlčí, přičemž je zde podezření na velmi vážný korupční skandál a zneužívání politického vlivu, který zasahuje samotné srdce hnutí ANO,“ napsal v sobotním prohlášení.

Informace zveřejněné v Právu ho vedly k výzvě, aby se premiér „k celé věci postavil jako odpovědný politik a přestal se pokoušet tímto velkým skandálem hnutí ANO promlčet“. V úterý proto ODS navrhne ve Sněmovně mimořádný bod jednání k Faltýnkově kauze.

Babiš se dosud ke kauze vyjadřoval skoupě. Na závěr své návštěvy USA novinářům pouze řekl, že s Faltýnkem ještě nemluvil a že se s ním právě v úterý uvidí poprvé. „Je podstatné, aby to policie vyšetřila, není k tomu co říct. Nechápu tu kauzu,“ řekl Babiš. V neděli odjel do Varšavy na připomínku vstupu zemí do NATO.

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše jsou schůzky s Rafajem a Feixem nestandardní a Faltýnek by měl na svou obhajobu alespoň prokázat svá slova, že měl mandát koaliční rady. „Podle informací, které mám z médií a které zazněly ve Sněmovně, pan Ťok o těch schůzkách nevěděl. Tam nikdo nebyl pověřen k realizaci těchto schůzek,“ řekl na Primě. „Ale jestli máte pověření od nějakého orgánu k zakázce, kde lítají miliardy, tak máte nějaký papír, e-mail, SMS s pověřením,“ dodal Bartoš s tím, že i koaliční rada by měla mít zápisy z jednání o Faltýnkově zmocnění. „Kdo zná pana Faltýnka, tak ví, jaký je to hráč,“ poznamenal.

Kdo zná pana Faltýnka, tak ví, jaký je to hráč
Ivan Bartoš

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil nešetřil sarkasmem: „Co všechno by pan Faltýnek neudělal pro to, aby bylo líp? Pro naše dobro se dokonce rozhodl ovlivnit veřejnou zakázku a zaúkolovat šéfa ÚOHS. Ruku na srdce. Odposlechy jsou závažné. Nic jiného než rezignace obou pánů nepřipadá v úvahu.“

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se „dost divil“, že se Rafaj s Faltýnkem scházel. „Člověk v této pozici by se neměl scházet jen tak s každým,“ podotkl. Když je to na čtyři oči, měl by být opatrnější. „I kdyby jednali, jestli je lepší Sparta, nebo Slavie, tak to může skončit takovými debatami. Obzvláště když se zrovna jedná o závažných věcech,“ řekl v ČT. Podle něj by vláda měla s Rafajem probrat, o čem se na schůzkách jednalo, a vyvodit závěry. Rafaj by prý mohl rezignovat i z vlastní iniciativy.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že není jasné, o čem Faltýnek vlastně jednal, a kladl i v případě předsedy ÚOHS Petra Rafaje důraz na presumpci neviny, přičemž s jeho odvoláním by měla vláda přijít až ve chvíli, kdy by byl Rafaj obviněn. Nejvíc mu vadil únik informací z kauzy do médií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám