Hlavní obsah

Obžaloba věří Babišovi mladšímu

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obžaloba, kterou státní zástupce Jaroslav Šaroch podal letos v březnu v kauze Čapí hnízdo na bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), stojí mj. i na svědectví jeho syna Andreje Babiše mladšího. Ten podle serveru Seznam Zprávy zpochybnil ve své výpovědi pravost hned tří důležitých dokumentů, které měly svědčit o tom, že společnost Farma Čapí hnízdo je malá rodinná firma, a nikoli součást velkého koncernu Agrofert.

Foto: ČTK

Andrej Babiš mladší

Článek

Obžaloba proto prý pracuje s verzí, že podpis pod smlouvami týkajícími se vlastnictví akcií farmy někdo za Babiše mladšího zfalšoval, jak tvrdí i on sám. Z dokumentu podle serveru vyplývá, že Šaroch výpovědi Babiše juniora věří.

Nejedná se o můj podpis. Nepamatuji si, že bych tuto písemnost někdy viděl
Andrej Babiš mladší

„Nejedná se o můj podpis. Nepamatuji si, že bych tuto písemnost někdy viděl. Nikdy jsem žádné akcie Čapího hnízda nepřevzal, nikdy jsem je ani neviděl,“ řekl Babiš mladší podle dřívějšího zjištění serveru policistům.

Totéž podle něj platí o dalších dokumentech o převodech akcií.

Posudek na pravost podpisů

Vyšetřovatelé nechali kvůli výpovědi Babiše mladšího vypracovat na pravost podpisů znalecký posudek a soudní znalec Aleš Čulík do něj podle serveru napsal, že jeden ze sporných podpisů nemusí být dílem Babiše juniora.

Bývalý premiér opakovaně tvrdí, že v době získání veřejné dotace ve výši téměř 50 milionů korun na výstavbu areálu farmy neměl jeho holding Agrofert s rekreačním centrem nic společného.

Policie odložila reklamní větev kauzy Čapí hnízdo

Domácí

Šaroch ale v obžalobě naopak píše, že Babiš věděl, že Farma Čapí hnízdo nemá na dotaci nárok.

„Byl si (Andrej Babiš) stejně jako obviněná Jana Nagyová vědom toho, že minimálně jeho prostřednictvím a prostřednictvím jeho dcery Adriany Bobekové, jeho družky Moniky Babišové a jejího bratra Martina Herodese byla společnost Farma Čapí hnízdo propojena se společnostmi ze skupiny Agrofert,“ napsal Šaroch.

„Víkendové sídlo“

Babiše mladšího v této souvislosti státní zástupce nezmiňuje. Může to znamenat, že podle žalobce tento Babišův syn akcionářem Farmy Čapí hnízdo nebyl.

Na Čapím hnízdě byl Babiš mladší podle toho, co také řekl policii, mnohokrát. Uvedl, že tam trávil Vánoce s rodinou a byl ubytován v hotelu i v soukromých apartmánech.

Dále policistům řekl, že v budově měl jeho otec řadu osobních fotografií. „Je to úplně jasné, že tam de facto bydlí a Farma Čapí hnízdo byla vždy jeho víkendovým sídlem,“ sdělil junior při výslechu.

ANO nasadilo proti Vystrčilovi Nagyovou obžalovanou v kauze Čapí hnízdo

Volby do Senátu

Mezi roky 2015 a 2017 také Babiš mladší podle svých slov pro firmu Imoba, která spadá do holdingu Agrofert a které Čapí hnízdo patří, pracoval společně s Petrem Protopopovem.

Mužem, s nímž na podzim 2017 odjel na Krym, přičemž policie prověřovala podezření (pro které nakonec nenašla důkazy), že Protopopov tam Babiše mladšího odvezl nedobrovolně.

„Nosil jsem pytle se špinavými ručníky ze Sokolovny (objekt patří společnosti Imoba) na Farmu Čapí hnízdo. To jsem dělal s Protopopovem. Byla to ponižující práce a otec mi mohl dát lepší práci než toto,“ uvedl podle Seznam Zpráv Babiš mladší. Zároveň doplnil, že za to nedostával žádný plat.

Hlavní líčení s bývalým premiérem a také další obžalovanou, někdejší manažerkou firmy Farma Čapí hnízdo Janou Nagyovou (dříve Mayerovou), začne 12. září u pražského městského soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám