Hlavní obsah

Nenapodobujte bruslaře ze sociálních sítí, led není pevný, varují strážníci v Brně

Brno
Aktualizováno

Možná jste na sociální síti zahlédli video s bruslařem prohánějícím se po zamrzlé Brněnské přehradě a možná vás u toho napadlo to také zkusit. Právě před takovými nápady nyní důrazně varují brněnští strážníci z poříční jednotky. Upozorňují, že led nejen na přehradě, ale i na dalších vodních plochách v Brně a okolí není dostatečně pevný.

Nelezte na led, varují brněnští strážníciVideo: Městská policie Brno

 
Článek

„Návštěvníci rekreačních oblastí by se neměli nechat zlákat k pohybu po ledě ani pohledem na případné osamocené bruslaře nebo jejich nahrávkami na sociálních sítích. Tito lidé u sebe často vozí profesionální vybavení na vyproštění z ledu, vlastní záchranu si opakovaně trénují, a navíc se nedá vyloučit, že se v daném dni i několikrát propadli a použili až video z vydařené jízdy. Záběry mohou být i staršího data,“ upozornil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Bude teplo jako na jaře. Lyžaře potěší až leden

Domácí

Na Brněnské přehradě strážníci naměřili u přístaviště pět centimetrů a v oblasti Sokolského koupaliště dokonce pouhé dva centimetry ledu. Velmi podobně na tom jsou i ostatní nádrže, například Mariánské údolí s průměrnými čtyřmi centimetry.

„Překvapivé hodnoty přineslo i měření na Žebětínském rybníku. Obvykle zamrzá mezi prvními – a poměrně silně. I na něm však hlídka poříční jednotky naměřila jenom čtyři centimetry,“ popsal Ghanem.

Na Aljašce naměřili skoro 20 stupňů. V prosinci absurdní, říká tamní expert

Amerika

Kvalitu ledu navíc v dalších hodinách a dnech sníží přicházející oteplení. „Z pohledu městské policie je tedy vstup na zamrzlé hladiny bez nadsázky hazardováním se zdravím,“ zdůraznil mluvčí.

Foto: MP Brno

Strážníci brněnské poříční jednotky pravidelně měří tloušťku ledu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám