Hlavní obsah

Na Aljašce naměřili skoro 20 stupňů. V prosinci absurdní, říká tamní expert

Americký stát Aljaška zaznamenal v posledních dnech nezvykle vysoké teploty, které na některých místech překonaly dosavadní historické rekordy. Město Kodiak na stejnojmenném ostrově v neděli naměřilo 19,4 stupně Celsia, což jeden z místních expertů označil za „absurdní“.

Foto: Spc. Balinda O'Neal/DOD/U.S. Army/Handout, Reuters

Teploty na některých místech Aljašky překonaly historické rekordy.

Článek

Vysoké teploty způsobily ve vnitrozemí silné bouře, ačkoliv bývá prosinec v oblasti obvykle velmi suchý. Kromě sněžení řadu oblastí zasáhl silný déšť, který velmi rychle namrzal a na mnoha místech tam znemožnil dopravu.

Na ostrovech na jihu a západě Aljašky v prosinci obvykle panují teploty kolem nuly, situace o letošních vánočních svátcích však byla výrazně odlišná. Kromě rekordu na Kodiaku hlásilo přes 16 stupňů Celsia také město Cold Bay na Aljašském poloostrově, město Unalaska 25. prosince zaznamenalo přes 13 stupňů Celsia, jednalo se o nejvyšší vánoční teplotu v historii státu Aljaška.

Rick Thoman z aljašského klimatického centra označil nynější teploty za absurdní. Místním obyvatelům komplikují život k krátkodobém měřítku nejvíce tím, že se v jejich důsledku dostává velké množství srážek do aljašského vnitrozemí. Za normálních okolností je tamní mrazivý vzduch poměrně suchý, oblast kolem druhého největšího aljašského města Fairbanks však v posledních dnech zasáhly bouře, jež přinesly největší množství srážek od roku 1937, řekl Thoman.

Na Aljašce udeřilo nejsilnější zemětřesení za 56 let

Amerika

Na mnoha místech napadly v krátkém čase desítky centimetrů sněhu, následně však přišel déšť, který na studených silnicích rychle zamrzal a pokryl je souvislou vrstvou ledu, kterou lze jen velmi těžko odstranit. Aljašské ministerstvo dopravy proto upozornilo, že silnice zřejmě zůstanou špatně sjízdné velmi dlouho.

Současnou situaci na svém twitterovém účtu nazval úřad Icemaggedonem, což je spojení slov ice (led) a armagedon. Náhlý příchod teplého počasí uprostřed zimy je na Aljašce v posledních dvou desetiletích stále častějším jevem a jedná se o jeden z projevů klimatických změn, řekl Thoman.

„Tohle je přesně to, co v oteplujícím se světě očekáváme,“ dodal. Problémy přitom nemají jen lidé, namrzlý povrch komplikuje život také divoce žijícím severoamerickým sobům a pižmoňům, kteří se přes led nemohou dostat k potravě. Podobných těžkostí bude časem stále přibývat, tvrdí experti.

Nedávná studie v odborném časopise Nature Communications předpovídá, že kolem let 2060 a 2070 bude na Aljašce v zimě více pršet než sněžit. Mrazivé počasí se do nejsevernějšího amerického státu znovu vrátí, ve městě Fairbanks podle meteorologů o víkendu klesne teplota až k –30 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám