Hlavní obsah

Někdejší fotbalový boss Mach miliony od státu nevysoudil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podnikatel Petr Mach neuspěl u Nejvyššího soudu (NS) s nárokem na desítky milionů korun, které žádal od státu za údajnou ztrátu důkazu ze svého trestního spisu. Soud dovolání odmítl. Mach ještě podal ústavní stížnost, o které zatím není rozhodnuto.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel a bývalý majitel fotbalové Sparty Petr Mach u soudu (22. dubna 2016)

Článek

Někdejší šéf fotbalové Sparty a bývalý sponzor ODS v žalobě uváděl, že mu stát ztratil důkazní materiály, které prokazovaly tunelování jeho švýcarských účtů. Požadoval po ministerstvu spravedlnosti 3,5 milionu amerických dolarů (zhruba 77 milionů korun) s úroky.

Neuspěl u Obvodního soudu pro Prahu 2 ani u odvolacího Městského soudu v Praze. Podle verdiktu se neprokázalo, že s listinami někdo manipuloval v době, kdy se nacházely v trestním spise. Mach tedy „neunesl důkazní břemeno”.

Mach neuspěl s žalobou na stát, chtěl odškodné za ztracený důkaz

Krimi

NS ponechal rozsudek beze změn. S dovoláním se vypořádal ve stručném usnesení. Rozhodoval před časem bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění na webu. „Extrémní rozpor mezi obsahem provedených důkazů a skutkovými zjištěními dovolací soud z obsahu spisu nezjistil," stojí v usnesení.

Mach v žalobě uváděl, že podle něj ztracené důkazní materiály se ve spisu později objevily v upravené podobě. Výběrní lístek byl podle něj nahrazen fotokopií, na níž chybí číslo účtu, podpis výběrce, podpis bankéře a ověření banky. Důkaz byl podle Macha ztracen v době, kdy se jeho spis nacházel u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Bývalého šéfa fotbalové sparty Macha soud osvobodil

Krimi

Tentýž soud pak rozhodoval o jeho nároku na odškodnění a žalobu zamítl. Soudkyně tehdy uvedla, že se Machovi nepodařilo prokázat, že výběrní lístek vypadal původně jinak než ten, který je ve spisu.

Policie Macha v roce 1998 obvinila v souvislosti s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odpykal polovinu. Mach uvádí, že stíhání bylo vykonstruované. Tvrdí, že policie od něj chtěla získat informace o financování ODS. V dalším procesu čelil obvinění z podvodu, soudy ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodily.

Reklama

Související články

Mach nemusí platit za urážku soudu pokutu

Bývalý fotbalový boss Petr Mach nemusí podle rozhodnutí odvolacího soudu zaplatit pokutu 400 tisíc korun, kterou mu za urážku trestního senátu uložil Obvodní...

Výběr článků

Načítám