Hlavní obsah

Odsouzený exšéf Sparty chce požádat v USA o politický azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach, odsouzený v roce 2001 na pět let za celní únik, chce požádat americké velvyslanectví o politický azyl. Po pondělním vyhlášení rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4, který mu udělil za pomluvu soudu pokutu 400 tisíc korun, to uvedla jeho sestra.

Foto: Internet

Ilustrační obrázek

Článek

"Vedení celé této kauzy jde jednoznačně takovým směrem, aby byl odsouzen... Jako osoba, která je 13 let po revoluci stíhána za vyslovení svého názoru, podá americké ambasádě žádost o politický azyl pro sebe i celou svou rodinu," uvedla pro ČTK Marta Matrasová.

Mach se odvolal

Mach podle názoru soudu ohrozil svými výroky pro tisk důvěryhodnost soudní moci, když řekl o předsedkyni senátu Daně Pacholíkové, která ho v roce 2001 poslala do vězení, že rozhodovala na základě politické objednávky a nikoliv důkazů.

Soudce Michal Dvořák při odůvodnění verdiktu několikrát zdůraznil, že Mach dnes nebyl odsouzen za to, že kritizoval práci soudu či způsob, jímž byly vyhodnoceny důkazy. "Stojí před soudem za to, že řekl, že soud jednal pod tlakem politiků, že byl odsouzen na základě politické objednávky... Tím mohl u veřejnosti vzbudit dojem, že soudní moc není nezávislá. Mohl ohrozit důvěryhodnost soudu," prohlásil soudce.

Mach se proti verdiktu na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Exmajitel Sparty se zpovídá z urážky soudu

Bývalý šéf fotbalového klubu Sparta Petr Mach před Obvodním soudem Prahy 4 čelí obžalobě, že urazil soudkyni Danu Pacholíkovou, která ho v minulosti poslala...

Výběr článků

Načítám