Hlavní obsah

Mach neuspěl s žalobou na stát, chtěl odškodné za ztracený důkaz

– Praha • Aktualizováno

Soud v úterý zamítl žalobu někdejšího šéfa fotbalové Sparty Petra Macha, který chce od státu odškodné 3,5 miliónu dolarů (zhruba 76 miliónů korun). Mach tvrdí, že z jeho trestního spisu někdo odstranil důkaz o tom, že mu kdosi neoprávněně vybral účet ve švýcarské bance. Podle soudu se však neprokázalo, že by se daný výběrní lístek ze spisu ztratil, nebo že by s ním někdo manipuloval. Verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Petr Mach u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

S trestním spisem se podle Macha manipulovalo u Obvodního soudu pro Prahu 2, který projednával i jeho současnou žalobu o odškodné. Ztratily se prý důkazní materiály, které prokazovaly praní špinavých peněz v bance Credit Suisse, a ve spisu se později objevily jejich upravené podvrhy.

Výběrní lístek byl podle něj nahrazen zmanipulovanou fotokopií, na níž chybí číslo účtu, podpis výběrce, podpis bankéře a ověření banky. Mach trvá na tom, že banka by na základě takového lístku žádné peníze nevydala.

„Z žádných důkazů nebylo prokázáno, že s výběrním lístkem bylo manipulováno,” řekla v úterý soudkyně Martina Weissová. „Muselo by být najisto postaveno, že výběrní lístek tehdy předložený vypadal jinak než ten, který je nyní ve spisu založen, a to se neprokázalo,” dodala.

Přes účty protekly stovky miliónů

Lístek i další údajně chybějící dokumenty si v rámci mezinárodní právní pomoci vyžádal švýcarský prokurátor, který údajné tunelování Machových švýcarských účtů vyšetřuje. Podnikatel tvrdí, že mu z účtu někdo vybral 930 000 dolarů (20,3 miliónu korun) už v roce 1996, ale že to zjistil až v roce 2010.

Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových lze „důvodně pochybovat” o tom, že výběr peněz byl neoprávněný. Mimo jiné je prý totiž nedůvěryhodné, že by se Mach po tak dlouhou dobu stavem svého účtu nezabýval. Úřad poukázal i na to, že ta část nároku, kterou Mach vyčíslil jako způsobenou nemajetkovou újmu, může být promlčená.

Podnikatel soudkyni navrhoval, aby vyslechla ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který sám uvedl, že ke ztracení části spisu došlo. Podle soudu by však výslech nepřinesl nic nového, protože Pelikán měl o věci pouze zprostředkované informace.

Přes Machovy švýcarské účty podle podnikatele „proteklo” celkem 150 miliónů dolarů. Takové peníze tam prý nikdy neměl, ačkoli transakce se děly pod jeho jménem, a to i v době, kdy byl jako jediný člověk oprávněný k účetním operacím ve vězení.

Domnívá se, že peníze „vyprané” prostřednictvím zaměstnanců banky pocházely z české privatizace, z jaké konkrétně, prý ale netuší. Média dříve spekulovala o Mostecké uhelné společnosti.

Na počátku byl nákup luxusního vozu

Bývalého fotbalového bosse obvinila policie v roce 1998 v souvislosti s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odseděl polovinu. Někdejší sponzor ODS Mach uvádí, že stíhání bylo vykonstruované, policie prý od něj chtěla získat informace o financování strany.

V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu, pražský vrchní soud ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám