Hlavní obsah

Nefunkční raketa je vojenský materiál, rozhodl soud a potvrdil trest

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Znehodnocené a odborně zničené díly původně vojenské rakety jsou podle zákona stále armádním materiálem a vyvážet do ciziny se smí jen s licencí, rozhodl v úterý Vrchní soud v Praze. Případ se týká právníka a vojenského sběratele Davida Horského, který se podle policie pokusil bez povolení vyvézt do USA model rakety.

Foto: Novinky

David Horský se svým obhájcem u vrchního soudu

Článek

Obžalovaný se hájil tím, že šlo o nefunkční maketu, která měla sloužit pro pokusy v aerodynamickém tunelu.

Horského loni v listopadu odsoudili na pardubické pobočce Krajského soudu v Hradci Králové, jednalo se o trest 200 000 korun. Pokud by nezaplatil, čekaly by ho čtyři měsíce ve vězení. Proti verdiktu se odvolal Horský i žalobce, který žádal ještě zabrání věcí.

Vrchní soud státnímu zastupitelství vyhověl a Horského odvolání zamítl, přičemž potvrdil původní peněžitý trest a navíc nařídil zabrání maket a kontejnerů, ve kterých byly přepravovány. Hrozí podle něj nebezpečí, že by mohly být použity k trestné činnosti.

„Vyvážené věci měly stále charakter vojenského materiálu,” sdělil soudní senát. Rozhodnutí je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Chystáme se s advokátem podat dovolání, s rozhodnutím určitě nesouhlasíme,“ sdělil Novinkám po jednání Horský.

Soud zvýšil trest muži, který nelegálně přeprodával zbraně na Ukrajinu

Krimi

Soud v Pardubicích původně trestní stíhání zastavil, proti tomu ale podal stížnost žalobce k vrchnímu soudu, který spis vrátil do Královéhradeckého kraje k projednání v hlavním líčení. Pak dostal Horský zmíněný peněžitý trest.

Případ se odehrál v roce 2017, kdy chtěl Horský vyvézt do USA znehodnocené části historických raket ze 70. a 80. let. Byla to třeba křídla a přídavné motory, které pocházely z tehdejšího Sovětského svazu, jednalo se například o rakety S-75 Volchov a S-200 Vega. Na převoz nedošlo, zboží zajistili celníci.

Česko prohrálo soud proti směrnici EU, majitelé zbraní se ale obávat nemusí

Domácí

Podle obžaloby se dopustil pokusu o zahraniční obchod s vojenským materiálem bez licence, protože neměl příslušné povolení od ministerstva průmyslu a obchodu. Podle trestního zákoníku za to hrozí v základní sazbě až osmileté vězení.

Obhájce obžalovaného Radek Ondruš předložil posudky soudních znalců, kteří shodně uvedli, že se jednalo o nefunkční rakety, které by se ani nedaly zprovoznit. Odborníci rovněž sdělili, že v případě dalšího použití by musel vzniknout nový výrobek jiného typu. Makety podle znalců nelze přiřadit do žádné z kategorií, jak je uvádějí paragrafy stran zbraní a střeliva.

Podle soudu ale otázka, zda se jednalo o vojenský materiál, nebo ne, není problém odborný, ale právní. „Výklad zákona přísluší soudu, a nikoli znalcům,” dodal trestní senát odvolacího soudu s tím, že nižší instance případ posoudila správně a podle zákona.

Dva ruští vojáci omylem odpálili raketu, mají zaplatit miliony

Evropa

Horský podle svých slov sehnal součástky někdejší rakety například od Vojenského technického ústavu výzbroje a munice či od soukromé firmy obchodující s vysloužilou technikou pro sběratelské účely. Jedna z raket měla putovat do aerodynamického tunelu coby fyzikální model.

Vrchní soud v odůvodnění rozhodnutí uvedl, že trest 200 000 je přiměřený i vzhledem k ekonomické situaci související s pandemií koronaviru. Horskému podle soudu trest náleží rovněž kvůli tomu, že již v roce 2015 dostal od úřadů sankci v řádu tisíců korun kvůli obdobnému obchodu, což měl brát jako varování a být pečlivější při výběru materiálu, se kterým bude obchodovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám