Hlavní obsah

Česko prohrálo soud proti směrnici EU, majitelé zbraní se ale obávat nemusí

Právo, ČTK, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou žalobu proti směrnici EU omezující držení zbraní z roku 2017 minulý týden zamítl evropský Soudní dvůr v Lucemburku. Norma podle soudu nezasahuje do práv držitelů zbraní a ani orgány EU při jejím schválení nepřekročily své pravomoci. České námitky proto označil za neopodstatněné.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se ale nechal slyšet, že nová zbraňová legislativa, kterou jeho resort připravil kvůli eurosměrnici, naplní evropské požadavky a současně ji naprostá většina z 300 tisíc držitelů zbraní ani nepozná, nanejvýš zaznamená zkrácení platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let.

„Rozhodnutí je třeba respektovat, jakkoli jsme byli přesvědčeni, že máme pravdu. Troufnu si ale říci, že naplníme požadavek implementace směrnice, ale drtivá většina držitelů zbraní nepozná vůbec nic. Je shoda napříč stranami ve Sněmovně, co má být obsahem novely a jak ji projednáme. Jsme schopni to zvládnout tak, aby ČR nehrozily sankce či pokuty za neplnění,“ řekl Hamáček.

Česko neuspělo se žalobou na EU kvůli omezení držení zbraní

Evropa

Novelu má vnitro hotovou, ideálně by ji do legislativního procesu chtělo vložit začátkem příštího roku.

„Bude nová kategorie zakázaných zbraní A1. Nicméně to jsou zbraně, které nemá typický držitel zbrojního pasu, to jsou samonabíjecí zbraně s velkokapacitními zásobníky. Ty budou zakázány, i když i tam jednáme o tom, jak přesně nastavit systém výjimek. Byla tady velká obava ze strany klubů vojenské historie, báli se o repliky historických zbraní. Ty zůstávají v návrhu v současném režimu, nic se tam nezpřísňuje,“ dodal Hamáček.

Politikům se verdikt nelíbí

Politici napříč spektrem verdikt z Lucemburku odsoudili. Premiér a lídr ANO Andrej Babiš řekl Právu, že se ČR snažila uhájit liberálnější zbraňový režim.

„Bohužel soud EU naši argumentaci, podporovanou Maďarskem a Polskem, nepřijal a žalobu zamítl, což musíme v této fázi plně respektovat. Budeme se ale snažit o řešení. Jako svrchovaný stát si myslím, že ne se vším musíme souhlasit. V prvé řadě by měly být české zákony,“ podotkl.

Podle předsedkyně sněmovního branného výboru Jany Černochové (ODS) prohrál zdravý rozum i svoboda jako taková. Prstem ukázala na Babišův kabinet. „Tato prohra je důsledkem impotence vlády vyjednat pro Česko na půdě a orgánech EU výjimky. Vláda svou nečinností vlastně alibisticky přehodila problém na zákonodárce,“ napsala Černochová. Vládu vyzvala k celoevropským jednáním s cílem směrnici zrevidovat.

„Je třeba pracovat na novele zbraňové směrnice, která by evropské právo více přiblížila českým zákonům v době před jejím zavedením,“ uvedl pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

„Soud EU jasně ukázal, že zájmy lidí mu jsou ukradené. Je to projev arogance moci a sprostoty. Doufám, že nyní se vlastenecky smýšlející lidé, bez ohledu na politickou příslušnost, spojí a domluví na dalším postupu, jak tomuto čelit a ponechat si vztyčenou hlavu. Kdo ustupuje zlu, sám zlo páchá,“ řekl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Podobně rozhodnutí odsoudili okamurovci. „Je to darebácké rozhodnutí. Plně potvrzuje správnost programu hnutí SPD, který jasně říká, že EU směřuje k omezování práv občanů národních států,“ podotkl šéf poslanců SPD Radim Fiala.

V okamžiku, kdy Česko vyčerpalo všechny možnosti změny směrnice, bude TOP 09 podle šéfa poslanců Miroslava Kalouska hlasovat pro implementaci. Nikdo se ale prý nemusí bát, že by přišel o svoji brokovnici, dodal. Podle předsedy lidoveckých poslanců Jana Bartoška bylo jasné, že žaloba má nulovou šanci na úspěch. Česko směrnici bude zavádět, podle Bartoška je důležité, aby to bylo co nejšetrnějším způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám