Hlavní obsah

Nastraženou bombu, která v Přerově rozmetala auto, má na svědomí recidivista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov
Aktualizováno

Nástražný výbušný systém, který explodoval v pondělí večer na vozidle VW Transportér v Sušilově ulici v Přerově, umístil na auto podle policie již dříve soudně trestaný 38letý muž. Policisté jej na základě získaných indicií zadrželi pár hodin po činu. Ve středu jej obvinili a hrozí mu až osm let vězení. Novináře o tom ve čtvrtek informoval kriminalista Radovan Vojta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté podle něj zajistili množství stop, vyslechli svědky, mají k dispozici odborné expertizy. Na základě zjištěných okolností jsme dospěli k názoru, že je důvodné podezření, že čin spáchala osoba, kterou jsme následně zadrželi,“ uvedl kriminalista.

Podle něj prý totiž hrozilo, že by zadržený pokračoval v páchání trestné činnosti.

Policie zadržela člověka podezřelého z nastražení bomby na autě v Přerově

Krimi

Auto, které patřilo majiteli obchodu se sportovními potřebami, vybuchlo v pondělí v 19:40. Při explozi nebyl naštěstí nikdo zraněn. Nevznikla ani škoda na dalším majetku v okolí výbuchu.

Zřejmé zatím není, co muže k instalaci výbušného systému na auto vedlo. Podezřelý se totiž k jeho umístění nepřiznal.

„Motiv jeho jednání je předmětem šetření, nelze se k tomu zatím vyjadřovat,“ konstatoval Vojta s tím, že předmětem šetření je mj. případný vztah muže k majiteli explozí poničeného auta.

„Je ale pravděpodobné, že žádný úzký vztah tam nebyl,“ dodal kriminalista.

Policie se zatím nechce vyjadřovat ani k samotnému nástražnému výbušnému systému. „Konkrétní podrobnosti nelze zatím sdělit,“ zdůraznil Vojta.

V centru Přerova explodovalo auto

Krimi

Vyjádřit se nechtěl ani k tomu, zda policistům při vyšetřování pomohly kamery umístěné na Sušilově ulici.

„Obecně vždy kamerový systém pomůže, ale nebudu konkretizovat, zda tomu tak bylo v tomto konkrétním případě,“ odpověděl na dotaz Práva.

Při vyšetřování exploze zjistili policisté, že zadržený muž má na svědomí spáchání dalších trestných činů, kterých se na území Přerova dopouštěl v minulých třech měsících.

Byl obviněn z obecného ohrožení, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a neoprávněného užívání cizí věci. Muži, který byl již dříve soudně trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnosti, hrozí až osm let vězení.

Výbuchy před 20 lety

Výbuch vzbudil v Přerově značnou pozornost. Mnozí lidé si vybavili sérii explozí, k nimž zde došlo na přelomu tisíciletí, mj. u soudu, před muzeem, v sídle Konfederace politických vězňů, před prodejnou tabáku poblíž tehdejšího okresního policejního ředitelství.

Auto v Přerově explodovalo kvůli nastražené bombě, zjistila policie

Krimi

Nástražný výbušný systém zlikvidoval v roce 2000 i auto šéfa hospodářské kriminálky v Přerově. Většinu těchto skutků se přitom nepodařilo objasnit.

„Jsem ráda, že už pachatele tentokrát dopadli. Nechtěla bych žít ve městě, kde není bezpečno,“ svěřila se Právu třiašedesátiletá Jana, která v Přerově bydlí již čtyřicet let. „Každá taková událost je stresující, byť se to člověka přímo nedotkne,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám