Hlavní obsah

Narušený systém víz, vyprané stovky milionů. Policie navrhla obžalovat Rusy a Vietnamce

Praha

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat dvanáct Rusů a Vietnamců kvůli údajným machinacím s podáváním žádostí o pobytová oprávnění v Česku. Podle vyšetřovatelů organizovaná skupina částečně narušila činnost ministerstva zahraničních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

O případu ve středu informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„Osoby jsou důvodně podezřelé z organizování trestné činnosti, která souvisela s podáváním žádostí o udělení pobytových oprávnění na území České republiky ze strany občanů Vietnamské socialistické republiky,“ sdělil mluvčí.

„Jejich neoprávněným jednáním mělo docházet k paralyzování některých způsobů umožňujících podávání žádostí o pobytová oprávnění, čímž měla být částečně narušena činnost ministerstva zahraničních věcí,“ upřesnil Ibehej.

Rakušan chce v Bruselu navrhnout nedávat schengenská víza Rusům

Domácí

Všech dvanáct lidí čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině, deset z nich pak z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a pět lidí policie podezírá z praní špinavých peněz.

Osm obviněných bylo od roku 2018 ve vazbě, v současnosti už jsou všichni podle Ibeheje na svobodě. O samotném podání obžaloby bude rozhodovat pražské vrchní státní zastupitelství.

Kriminalisté v roce 2018, když bylo zahájeno trestní stíhání, informovali, že skupina získala trestnou činností stovky milionů korun.

Na případu spolupracovala česká Bezpečnostní informační služba (BIS) a vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti.

Gang vydělal na povoleních k pobytu stovky miliónů, tvrdí policie a BIS

Krimi

Mladá fronta Dnes v té době zveřejnila, že hackeři prolomili systém udělování víz zvaný Visapoint, který sloužil cizincům k registraci termínu pro žádost o víza do Česka.

BIS poté ve své výroční zprávě uvedla k tomuto případu, že obvinění lidé zaplňovali u vybraných typů víz pro Vietnamce veškeré volné termíny fiktivními osobami a znemožňovali skutečným žadatelům zápis.

Za místo v elektronické frontě pak požadovali až několik tisíc eur.

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Domácí

Systém Visapoint fungoval od roku 2009, připomněla ČTK. Měl zefektivnit zápis žadatelů o vízum a zamezit frontám před některými ambasádami, především v Hanoji.

BIS ale konstatovala, že problém s machinacemi jen přenesl z fyzického světa do kybernetického prostředí. Ministerstvo zahraničí přestalo systém využívat koncem roku 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám