Hlavní obsah

USA neudělí víza běloruským funkcionářům spojeným s případem sprinterky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy ve čtvrtek omezily vydávání víz několika běloruským činitelům, informovala v pátek agentura Reuters. USA jako důvod uvedly „závažnou extrateritoriální činnost proti disidentům“, konkrétně případ běloruské atletky Krysciny Cimanouské. Tu nutili k předčasnému odletu z loňské letní olympiády v Tokiu běloruští funkcionáři poté, co je veřejně kritizovala.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Běloruská atletka přijíždí na polskou ambasádu v Tokiu.

Článek

Běloruská olympijská běžkyně Cimanouská kritizovala své trenéry na instagramu za to, že ji nominovali do štafety na 4x400 metrů, kterou nikdy předtím neběžela. Atletka se na tokijském letišti obrátila na japonskou policii a požádala ji o ochranu, protože se obávala o své bezpečí po příletu do Běloruska. Na polské ambasádě poté dostala humanitární vízum.

Skončíš na psychiatrii mezi vrahy. Atletka Cimanouská popsala detaily Lukašenkova nátlaku

Evropa

„Jsme solidární s Cimanouskou a všemi ostatními, kteří zažili pokusy režimu umlčet kritiku,“ uvedl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Trest za Cimanouskou: Dva běloruští trenéři se pakují z olympiády

Evropa

Rozšíření seznamu  běloruských představitelů, kteří nemohou dostat americká víza, přichází v době zvýšeného napětí mezi Ruskem a Spojenými státy kvůli situaci u ukrajinských hranic, kde jsou desítky tisíc ruských vojáků. Západ podezírá Rusko, že se chystá na území svého souseda vpadnout. To ovšem Moskva popírá.

Rusko podle Severoatlantické aliance v posledních dnech vyslalo do Běloruska zhruba 30 000 vojáků, nejvíc od konce studené války. Ruští vojáci se mají účastnit společného cvičení ruské a běloruské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám