Hlavní obsah

Británie vydá tisíce víz pro zahraniční řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda v reakci na nedostatek řidičů nákladních automobilů a s tím související výpadky v dodávkách pohonných hmot a zásobování vůbec vydá 10 500 dočasných víz pro řidiče ze zahraničí. Snaží se tím zmírnit dopady těchto potíží před přípravami na Vánoce. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Británii postihl nedostatek pohonných hmot.

Článek

Britská vláda se dosud zdráhala řešit nedostatek pracovních sil uvolněním imigrační politiky. Nyní se však rozhodla vydat až 5000 tříměsíčních víz pro řidiče nákladních vozů a dalších až 5500 pro pracovníky v drůbežářství. Britská obchodní komora však tento krok považuje za nedostatečný a přirovnává ho k hašení ohně náprstkem vody.

Benzinová krize: Británii chybí 100 tisíc řidičů, chce vydávat víza

Ekonomika

Asociace silničních dopravců RHA odhaduje, že v Británii nyní chybí až 100 000 řidičů nákladních aut. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů včetně pandemie covidu-19 a odchodu Británie z Evropské unie. Nedostatek řidičů způsobuje výpadky v dodávkách různého zboží včetně pohonných hmot pro čerpací stanice a potravin pro supermarkety.

Británii zachvátila benzinová panika

Zahraniční

„Vím, jak jsou po 18 obtížných měsících pro nás všechny tyto Vánoce důležité. Podnikáme proto tyto kroky, abychom zajistili, že přípravy zůstanou na dobré cestě,“ uvedl k rozhodnutí o dočasných vízech ministr dopravy Grant Shapps. Dříve přitom vláda dočasná víza odmítala, a to na navzdory výzvám maloobchodních a logistických společností k jejich zavedení.

Vláda upozornila, že tato víza nejsou dlouhodobým řešením. Tím je podle ní zaměstnávání více britských řidičů s vyššími platy a lepšími pracovními podmínkami, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám