Hlavní obsah

Na Hodonínsku řádil sériový žhář. Když měl vztek, zapálil les

Hodonín

Od 5. října loňského roku do 29. března založil třiadvacetiletý muž z Hodonínska celkem pětadvacet požárů. Žhářstvím si prý vybíjel zlost na život. Naposledy zrovna zapálil pět hektarů lesa, když jej policisté dopadli.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požárem deseti hektarů lesa nedaleko Rohatce vloni v říjnu žhářství muže začalo.

Článek

Deset hektarů lesa nedaleko kolejí mezi Rohatcem a Bzencem se škodou, kterou tehdy revírník Lesů ČR vyčíslil na čtyři sta tisíc korun, bylo úvodem série požárů.

„Nebylo týdne, kdy by v okolí Rohatce, Vracova či Hodonína nevypukl požár. Všechny měly společné rysy. Úmyslné zapálení a vždy více ohnisek. V březnu četnost vzrostla a hořelo už téměř každý den,“ uvedl ředitel hodonínské policie František Klimus.

Vítr na Hodonínsku rozfoukal plameny do deseti hektarů lesa

Krimi

Už po prvních případech, kdy se policisté a vyšetřovatel hasičů shodli na příčině ohně, začaly hlídky a kriminalisté pátrat po pachateli. Velký požár, který na více než dvanáct hodin zaměstnal 29. března hasiče v okolí Vracova, byl pro pachatele poslední.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požárem deseti hektarů lesa nedaleko Rohatce vloni v říjnu žhářství muže začalo.

„Na místo nemířili jen hasiči, ale i policejní hlídky. Policisté zadrželi muže, kterého v té době již měli vytipovaného. Následně se přiznal k pětadvaceti případům úmyslně založeného ohně v porostech v okolí uvedených obcí,“ dodal Klimus.

Když měl muž vztek, sedl na kolo a jel něco zapálit. Svého činu teď prý lituje a do protokolu vypověděl, že jeho cílem nebylo způsobit škodu. Jenže způsobil a prozatím je vyčíslena na více než půl milionu korun. Ještě ale není stanovena částka, kterou zavinil při posledním pětihektarovém požáru lesa.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požárem deseti hektarů lesa nedaleko Rohatce vloni v říjnu žhářství muže začalo.

Další škody vznikly nutností nasadit hasiče a techniku při likvidaci plamenů. Náklady, které by rovněž mohl dostat k náhradě, nebudou malé. Už první požár 5. října si vyžádal nasazení čtyřiceti cisteren a 181 hasičů, kteří deset hektarů lesa hasili čtyřiadvacet hodin. „Když to spočítáme, za dobu, co zapaloval, zaměstnal 180 cisteren a osm set hasičů,“ uvedl vyšetřovatel hasičů Stanislav Klásek.

Policisté v době šetření případu zveřejnili podobu muže, který by mohl podat svědeckou výpověď. „Zatím se nepřihlásil, o jeho svědectví, jakož i o výpovědi dalších, kteří si při požárech něčeho všimli, máme nadále zájem,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Žhář, který byl již kdysi trestán za majetkový delikt, se zodpovídá z trestného činu poškozování cizí věci. Hrozí mu až tříletý trest vězení. Vyšetřován je na svobodě. Prý činu lituje a slíbil, že už zapalovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám