Hlavní obsah

Myslíš si, že na to nemám? zeptal se mladík a třináctkrát bodnul otce nožem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nedokonanou otcovraždou se zabývá Krajský soud v Praze. Dvacetiletý mladík se podle obžaloby pokusil ubodat vlastního otce. Hoch se k činu přiznal, nůž na svého otce vytáhl prý proto, že jejich vztah nefungoval. Otec to uznal a synovi prý odpustil. Mladíkovi hrozí za pokus o vraždu až osmnáct let za mřížemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hoch otce napadl loni v říjnu ve Zdicích na Berounsku. Přišel za ním do obývacího pokoje, kde otec koukal na televizi a zeptal se ho: „Ty si myslíš, že na to nemám?!“

Mladík u soudu odmítl vypovídat, soudce tak přečetl jeho výpověď na policii.

„Stál jsem před ním s nožem, bodnul jsem ho docela silně, bodl jsem ho víckrát,“ uvedl obžalovaný. „Táta se bránil jen rukama, já měl v ruce nůž, mířil jsem na trup. Bodal jsem bezmyšlenkovitě,“ doplnil.

Podle spisu otce bodl nožem se sedmnácticentimetrovou čepelí celkem 13krát do horní části těla, do hlavy až po břicho a mimo jiné mu způsobil kolaps plic a krvácení do břicha.

Smrt byla u šestačtyřicetiletého muže odvrácena jen včasným a rychlým leteckým transportem a následnou operací.

Syn pobodal na Berounsku svého otce

Krimi

Syn s útokem na svého otce přestal podle svých slov poté, co se sám řízl do prst. „Byl prostě konec,“ řekl obžalovaný. Zatímco pro otce jela záchranná služba, syn z místa činu utekl. Policie ho dopadla po necelé hodině v sousední vsi.

Jak kluk, tak i jeho rodiče se shodli na tom, že ho k činu vedl nefunkční vztah s otcem. „Vztah mezi otcem a synem nefungoval,“ nechal se slyšet mladík s tím, že otec je alkoholik a zanedbával matku obžalovaného.

„Ten den jsme žádnou rozepři neměli, nevím, proč mě to napadlo. Udělal jsem to se záměrem tátu zabít,“ doplnil. Soudu nakonec řekl, že ho čin mrzí, že si ho ve vazbě vyčítal.

Otec mu odpustil

Do svědomí si sáhl i pobodaný otec. „Konečně jsem si uvědomil, že jsem asi nebyl nejlepší otec, synovi jsem se málo věnoval, poslední dobou jsem mu spíš nadával a vyčítal mu věci. Tak to vlastně dopadlo, jak to dopadlo. Což mě vlastně překvapilo,“ prohlásil před soudem, který pak poprosil, aby syn nedostal vysoký trest, protože má ještě celý život před sebou.

„Klukovi jsem odpustil a pořád ho mám rád,“ uzavřel poškozený.

Útok odbrzdily drogy

I matka obžalovaného dala oběma víceméně zapravdu. „Dětství měl složitější, odmalinka jsem na děti byla sama, manžel jezdil s kamionem. Když o víkendu přijel, tak pil. Od manžela se žádný pochvaly nikdy nedočkal. Synovi chyběla nějaká ta otcovská opora, láska,“ řekla žena.

„Možná kdyby nebyl pod vlivem těch drog, v životě by to neudělal.“ Mladík totiž připustil, že si v inkriminovaný den dal dvě čáry pervitinu a jednu dýmku s marihuanou.

Tomu přitakal i soudní psychiatr Vlastimil Tichý. „Pravděpodobně kdyby v sobě v tu chvíli neměl tu marihuanu a pervitin, tak se osobně domnívám, že by k tomu zkratkovitému jednání nedošlo,“ řekl soudu znalec, podle nějž ona intoxikace drogami byla ve finále jakýmsi popuštěním ventilu, poslední kapkou.

„Myslím si, že to byl takovej nahromaděnej vztek ve mně,“ řekl předtím obžalovaný.

Soud by měl příští týden vyslechnout znalce z oboru psychologie a poté s největší pravděpodobností vynese rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám