Hlavní obsah

Muž v roce 1991 týral svou manželku. Nyní dostal tři roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tři roky do vězení poslal v lednu Okresní soud v Trutnově 56letého muže za vydírání, týrání a znásilnění vlastní manželky. Raritní je časový odstup od žalovaného provinění, podle verdiktu muž totiž mj. před třiceti lety osahával svou manželku a před dvaceti lety ji znásilnil. Právo to v minulých dnech zjistilo z rozhodnutí soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Sám obžalovaný se neúspěšně hájil tím, že za odsouzením jsou jen spory v rodině o majetek. Počátek případu se podle rozsudku, který má Právo k dispozici, datuje do roku 1991. Tehdy měl muž svou ženu opít či omámit a pak ji ve stavu, kdy o sobě nevěděla, osahávat či natáčet nahou. Tak se měl chovat až do roku 1999.

Když neplnila příkazy, vulgárně jí nadával
z verdiktu soudu

Další trestný čin se podle soudu odehrával od roku 2004 až do listopadu 2018. „Vyžadoval od ní plnění úkolů v domácnosti jako úklid a vaření, a to i přesto, že byla momentálně vyčerpaná ze zaměstnání, a když jeho příkazu neuposlechla, vulgárně jí nadával,“ popsal soud s tím, že žena pak dokonce uvažovala o sebevraždě a nyní kvůli takovým prožitkům trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Kromě toho podle verdiktu ještě muž vyhrožoval přítelkyni svého syna, na něhož prý navíc i jednou najížděl autem.

Policista měl roky týrat a pronásledovat svou družku

Krimi

Muž všechna obvinění rezolutně odmítal. „Svou ženu jsem miloval a ve všem jí ustupoval. Nikdy jsem manželce nenadával. Ona milovala mé peníze a majetek. I přes její chování jsem ji miloval. Ke znásilnění nedošlo, ani synově přítelkyni jsem nevyhrožoval. Za celou věcí jsou spory o majetek,“ prohlásil před soudem.

Bývalá manželka naopak tvrdila, že vše se odehrálo a sama si nese výrazné psychické následky. „Vulgárně mi nadával. Zpočátku to bylo kvůli dětem, pak už ani nevím, co se mu nelíbilo. Šlo třeba o špatně ohřáté jídlo. Stupňovalo se to, a to kvůli penězům,“ popsala.

„Pak si vynucoval sex, docházelo k fyzickému násilí. Strkal do mě, nadával. Vyzvedával mě v práci, musela jsem s ním jít domů, nikam jinam jsem nemohla,“ dodala.

Soud zprostil viny muže ze Sokolova, který měl schválně vyvolávat dopravní nehody

Krimi

Kromě svědků z řad rodinných příslušníků či známých soud vyslechl i znalce, kteří se postavili za výpověď manželky. „Znalec u poškozené nezjistil sklon ke zkreslování, patologické lhavosti či k bagatelizaci problémů.

Poškozená v důsledku chování obžalovaného trpěla pocity méněcennosti, trápily ji pocity viny, to se děje u týraných žen a je to pro ně charakteristické. Znalec vypracovává mnoho znaleckých posudků na týrané ženy a domácí násilí. U poškozené je syndrom týrané osoby, poškozená toho hodně vytrpěla,“ napsal psycholog.

Až ÚS se zastal sraženého silničáře, který přišel o nohu. Jeho duševní újma soudy nezajímala

Krimi

Soud nakonec dospěl k závěru, že vina byla bez důvodných pochybností prokázána. „Dle názoru soudu obžalovanému významně přitěžuje velmi dlouhá doba páchání trestné činnosti a následky, které jeho jednání na poškozené i synovi zanechalo. Soud proto přikročil k uložení již represivního nepodmíněného trestu odnětí svobody,“ vysvětlila soudkyně, proč muže poslala na tři roky do vězení.

Případ ještě není u konce, bude se jím zabývat odvolací soud v Hradci Králové. Ten už jednou verdikt okresního soudu zrušil jako nedostatečně důkazně podložený.

Reklama

Výběr článků

Načítám