Hlavní obsah

Muž nutil své syny předstírat těžké postižení. Za podvod s dávkami dostal šest let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výnosný byznys si udělal z ne právě dobrého zdravotního stavu svých synů čtyřicetiletý Vladimír O. z Brněnska. O dětech totiž tvrdil, že jsou postižené víc, než byla skutečnost, aby z úřadů vymámil sociální dávky. Takto si od roku 2008 do roku 2016 přišel na více než 1,6 milionu korun, dalších 160 tisíc získal sám svým simulováním. Za podvod teď půjde na šest let do vězení.

Obžalovaný před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Obžalovaný mimo jiné zneužíval svého otcovského vlivu na syny, které přiměl předstírat podstatně horší zdravotní stav, než jaký odpovídal skutečnosti, a v tomto smyslu také nepravdivě popisoval zdravotní stav, zejména při návštěvách u lékařů,“ popsala případ soudkyně odvolacího senátu brněnského krajského soudu Lenka Králíková.

Lezla po čtyřech, vydávala skřeky. Vše jen hrála kvůli sociálce

Krimi

Parazitováním na dávkách a zneužíváním vlastních dětí to ale nekončilo, rodiče je totiž zapsali do školy pro těžce postižené děti, ačkoli by jejich potomci zvládli i jiný typ vzdělávání. Ve škole navíc měly děti velké absence omlouvané rodiči jejich zdravotním stavem. Jenže právě ve škole se najednou děti, bez dozoru otce, začaly projevovat přirozeněji, což pedagogy vedlo k podezření, že věci se mají trochu jinak.

Muže už za podvod a ohrožování výchovy potrestal Okresní soud Brno-venkov, otec se ale s šestiletým trestem vězení nesmířil a podal odvolání. Matka hochů si vyslechla jen podmínku a tu přijala.

Odsouzení si nepamatoval

Mužův obhájce se v odvolání snažil hodit vinu na úředníky. „Opravdu vznikla nějaká škoda? A pokud ano, proč? O dávkách rozhodli úředníci, ti měli zjistit skutkový stav. Jejich rozhodnutí navíc nebyla nikdy zrušena, takže se nemůže jednat o trestný čin. Můj slaboduchý klient přece o ničem nerozhodoval, nelze mu klást za vinu, že zdravotní stav dětí vnímal jako vážnější. Je potřeba se ptát, jak to, že slaboduchý člověk dle obžaloby opakovaně ošálil několik lékařů a zkušené úředníky,“ tvrdil obhájce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír O. u soudu.

„Poslouchal jsem jenom doktory,“ hájil se pak muž. „Byl jste někdy odsouzen?“ otázala se po poté soudkyně Šárka Dufková. „Nebyl,“ bez uzardění odpověděl tázaný. „Vždyť máte tři záznamy v rejstříku!“ kontrovala soudkyně. „To si nepamatuju,“ tvářil se muž překvapeně. „Poslední odsouzení jsou za nebezpečné vyhrožování a také dotační podvod, kdy jste dostal 140 tisíc na nákup auta a nic jste nekoupil,“ zrekapitulovala soudkyně.

Odvolací senát poté námitky vykutáleného otce smetl ze stolu a upozornil, že muž si počínal nadmíru mazaně. Často měnil dětem lékaře a po pár návštěvách už se u nich neukázal. „Kluci se ho báli, když je viděli svědci bez jeho dozoru, najedou bylo vidět, jak reagují přirozeně a vypadávají z jím určených rolí. Jednal takto cíleně po dlouhou dobu, uložený trest není nepřiměřeně přísný,“ konstatovala soudkyně Králíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám