Hlavní obsah

Motorkář jel v Praze před sanitkou záchranářskou uličkou a neuhnul

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mimořádnou drzost a hlavně hazard s lidskými životy předvedl neznámý řidič motorky na Pražském okruhu, který odmítal uhnout před houkající sanitkou. Ostatní vozidla kolem něj přitom vytvořila záchranářskou uličku, šofér motocyklu se ale směle a bez skrupulí choval, jako by byla pro něj. Incident zachytila palubní kamera v sanitce.

Motorkář neuhýbal sanitce v záchranářské uličceVideo: ZZS Trans Hospital Plus

 
Článek

Sanitka soukromého přepravce ZZS Trans Hospital Plus projížděla v pondělí po Pražském okruhu kolem obce Ořech. Zdravotníci měli namířeno do motolské nemocnice, kam vezli pacienta z Černošic se zlomeninou po pádu z lešení.

Na záznamu je vidět řidiče na motorce jedoucího před sanitkou, zatímco ostatní řidiči svá vozidla řadili ke krajům silnice a vytvářeli zákonem stanovenou záchranářskou uličku. Motorka jede dlouhou dobu před sanitkou, i když má prostor vjet mezi auta a sanitce uhnout. Nedbá ani hlasitého houkání sanitky.

Bezohlední řidiči na D7 jeden za druhým zneužili záchranářskou uličku

Krimi

Ale to nebylo všechno, záchranář Bořek Bulíček, který sanitku řídil, Novinkám popsal, co záznamu předcházelo – motorkář se podle něj na sanitku nejdřív pověsil zezadu, a když se začala tvořit ulička, do uvolněného prostoru vyrazil.

Šofér nakonec s motocyklem najel ke straně silnice.

Vytváření uličky pro vozidla IZSVideo: BESIP

V minulosti se podle Bulíčka záchranka mnohdy potýkala s auty, jejichž řidiči zneužívali přednosti, kterou vozidla zdravotníků v souvislosti se zásahy mají, ale za poslední dva roky se tomu tak v případě dvoustopých vozidel podle něj nestalo. Ovšem motorkářů takto porušujících pravidla je prý čím dál víc. Motorky totiž běžně využívají vytvořenou záchrannou uličku v kolonách, kterou vozidla vytvářejí  „preventivně”, i když aktuálně žádné záchranné vozidlo nejede.

Foto: ZZS Trans Hospital Plus

Motorkář nechtěl uhnout sanitce v záchranářské uličce na Pražském okruhu

Případ byl podle Bulíčka navíc ojedinělý tím, že motorkář jel před sanitkou. „Motorkáři to dělají běžně a bývají za sanitkou. Dělají to záchrance a hasičům, policii ne,“ zmínil Bulíček.

Řidiči si na dálnici D8 přivlastnili záchranářskou uličku, projely jich desítky

Krimi

Ať už jsou za nebo před sanitkou, motorkáři riskují nejen postih za nedodržení záchranářské uličky, ale hlavně riskují životy lidí, navíc patří mezi nejohroženější účastníky provozu vzhledem k tomu, že je chrání pouze oděv.

Podle Bulíčka stačí málo a může hrozit nehoda s fatálními následky. „Například se stává, že někteří řidiči se při tvorbě uličky leknou houkání sanitky za sebou a strhnou volant na opačnou stranu, než mají, v tomto případě by to mohlo být rovnou do cesty motorce,“ dodal záchranář.

BEZ KOMENTÁŘE: Několik případů zneužití záchranářské uličkyVideo: Policie ČR

Policie zatím neinformovala, zda se případem zabývá. Co se týče samotných uliček, jsou ukotvené v paragrafech – na silnici se dvěma pruhy v jednom směru jízdy řidiči jedoucí v levém pruhu zajíždějí co nejvíce doleva, šoféři v pruhu pravém zajíždějí co nejvíce doprava.

Pokud jsou v jednom směru tři pruhy, řidiči jedoucí v krajním levém pruhu zajíždějí co nejvíce doleva, šoféři jedoucí v pruhu prostředním a pravém zajíždějí co nejvíce doprava. Záchranářská ulička pak vznikne mezi levým a prostředním pruhem.

Záchranářskou uličku bojkotují řidiči kamionů, snižují šanci na přežití

Krimi

Podle statistik organizace ministerstva dopravy BESIP, která se věnuje prevenci ohledně bezpečnosti silničního provozu, záchranářská ulička zkrátí čas dojezdu sanitek až o čtyři minuty a šance na přežití vážně zraněných lidí je o 40 procent vyšší.

Za porušení paragrafů týkajících se záchranných uliček hrozí ve správním řízení až 2500 korun, hotově na místě 2000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám