Hlavní obsah

Mladík zabil sekerou a nožem matku, jejího přítele i psa, dostal 16 let

– Brno

Rodinná tragédie otřásla loni jen dva dny před Vánoci Znojmem. Teprve dvaadvacetiletý mladík tam brutálně zavraždil svoji matku, jejího druha, a navíc zabil i jejich psa. Mladý muž se ve středu ke svému činu u brněnského krajského soudu přiznal a ten ho poslal do vězení na 16 let. Soud jej také poslal do zabezpečovací detence.

Mladík dostal 16 let za vraždu matky a jejího příteleVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Krveprolití se odehrálo 22. prosince v centru Znojma. „Po slovní rozepři v úmyslu usmrtit napadl zvlášť surovým způsobem za pomoci sekery druha své matky. Pak nožem a sekerou napadl i svoji matku, u obou poškozených došlo ke smrti,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Robert Hanuš. Sedmapadesátiletý druh matky měl dvěma ranami doslova rozseklou hlavu, o deset let mladší žena měla taktéž dvě těžké rány na hlavě a řeznou ránu na krku až k páteři.

Hubený vytáhlý mladík před soudem nezapíral a prohlásil vinu, což znamená, že soud se nemusel zaobírat zdlouhavým dokazováním. „Cítím se vinen, je mi to líto. Vím, že můžu být pro společnost nebezpečný,“ prohlásil tichým hlasem.

Brutální vražda ve Znojmě. Mladík podle policie surově zabil matku a jejího přítele

Krimi

Obraz domácnosti poskytl mužův mladší bratr, jehož výpověď soudkyně Hana Kurfiřtová přečetla. „Matka byla každý den opilá, provokovala nás. S jejím přítelem se pořád hádali, do toho štěkal pes. Doma nebyl klid na učení ani na spaní, raději jsem domů chodil až večer. S bratrem jsme měli dobré vztahy,“ vypověděl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mladík dostal 16 let za vraždu matky a jejího přítele.

Podle soudní znalkyně z oboru psychiatrie má mladík závažnou smíšenou poruchu osobnosti. „Vývoj u něj byl strašlivý. V rodině vládl nesoulad a konflikt. Jako impuls útoku uvádí, že druh shodil matku na zem, tak ji šel chránit. Šel do pokoje pro sekeru a udeřil druha a pak matku. Ve svých denících hovoří o agresivitě proti lidem a zvířatům, o zničení své špatné krve, svých příbuzných. Je potenciálně nebezpečný pro společnost i v budoucnu, proto by mu měla být uložena zabezpečovací detence,“ doporučila znalkyně.

Zabezpečovací detence je speciální zařízení, kde končí nejtěžší zločinci, kteří jsou vlivem svého psychického stavu nebezpeční pro společnost. Brány detence přitom už nikdy nemusí opustit, jejich stav je v pravidelných intervalech zkoumán znalci a soudem. Pokud zjistí, že je odsouzený stále nebezpečný, pobyt v detence se automaticky prodlužuje.

Muž, který na zlínském úřadu zastřelil expřítelkyni, zemřel

Krimi

Soudní znalkyně upozornila, že bylo zřejmě jen otázkou času, kdy k tragédii dojde. Zmínila jeho neutěšené dětství a upozornila, že mladík má velmi vysoký intelekt, když se mu však nedařilo vyniknout, začal se přiklánět k agresi včetně týrání a zabíjení zvířat.

„Zabíjení zvířat mu sloužilo jako kanál odtoku jeho agrese, aby nemusel ublížit lidem. Mluvil asi o osmdesáti zvířatech, bral si je z útulku a choval se k nim krutě. Chtěl, aby trpěla. Na matku se zlobil, styděl se za ni, byl tam hněv i na celé lidstvo, které mu není schopno pomoct ani ho přijmout. V tu chvíli se stalo něco, co potlačoval, tedy ublížit člověku. Zabití psa už bylo jen jakousi třešničkou na dortu, na to byl zvyklý,“ přemítala psycholožka.

Soudkyně Kurfiřtová mladíka pochválila za jeho přístup, kdy nezapíral a spolupracoval s policií i znalci. „Druhý den po činu se přišel nahlásit, projevil lítost. Musím se přiznat, že na mě velmi zapůsobila projevená hluboká soustrast, kterou jste projevil pozůstalým v jednací síni. Uložení trestu zabezpečovací detence je na místě, nejprve bude vykonán trest vězení a pak nastoupíte do detence,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám