Hlavní obsah

Místo minerálky naservírovala louh. Fatální omyl zůstane bez trestu

Právo, Patrik Biskup

Udělala fatální chybu, po které skončila 56letá žena s trvale poškozeným zdravím v invalidním důchodu. Bývalé číšnici z lázeňského hotelu Jirásek v Konstantinových Lázních, která omylem naservírovala hostům místo minerálky louh, ale nakonec zůstane trestní rejstřík čistý.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněná servírka Lenka Valachová před soudem.

Článek

Podle úterního verdiktu tachovského okresního soudu se Lenka Valachová (38) žádného trestného činu nedopustila. „Její jednání by ale mohlo být posouzeno jako přestupek. Proto jsem případ postoupil správnímu orgánu,“ řekl předseda senátu Miroslav Vajgant.

Verdikt není pravomocný. Hned v jednací síni se proti němu odvolal státní zástupce, který Valachovou vinil z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozily jí až dva roky za mřížemi.

Invalidní důchod

K nešťastné události došlo předloni v létě. Valachová tehdy v lázeňském hotelu pracovala na brigádě jako servírka a při přípravě nápojů zaměnila léčivý pramen Prusík, který byl určen pro lázeňské pacienty, za chemický prostředek k čištění myček nádobí.

Ženě v Konstantinových Lázních nalili místo léčivé vody louh

Krimi

Tuto žíravinu nalila do skleněného džbánku a dala ho k dispozici strávníkům v restauraci. Z nich se jako první napila Xenie L., kterou poté záchranka odvezla do nemocnice s poleptaným zažívacím traktem. Kvůli trvale poškozenému jícnu jí později sociálka přiznala invalidní důchod.

Valachová se hájila tím, že o kanystru s chemikálií, který ten den někdo umístil hned vedle nádob s minerálkou, jí nikdo nic neřekl. Navíc prý na něm nebylo zřetelné upozornění, že jde o nebezpečný obsah.

Nový kanystr

„Šla jsem do chodbičky u kuchyně, kde byly umístěné dva zašlé, špinavé kanystry, ze kterých jsem minerálku běžně dolévala. Všimla jsem si, že naproti stál nový, větší kanystr, který nebyl nijak označený. Myslela jsem si, že mě provozní vyslyšela, když jsem ji upozornila, že by bylo dobré mít na pramen nové nádoby. Ještě jsem samou radostí zakřičela hurá,“ vypovídala obžalovaná.

Tragédie v Bosně: Na silvestrovské oslavě se otrávilo osm mladých lidí

Evropa

Protože byl kanystr těžký a sama ho nedokázala zvednout, požádala jednoho ze zaměstnanců o pomoc.

„Zápach i zabarvení té tekutiny byly téměř stejné, jako je silně siřičitý Prusík, takže mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být něco jiného. Džbánek jsem dala do jídelny na bar. Pak přišla ta paní, nalila si a najednou jsem slyšela výkřik a viděla, jak plive kolem sebe,“ popisovala Valachová další sled událostí.

Nejdříve si myslela, že žena dostala epileptický záchvat. Pak si všimla, že má poleptaná ústa.

Servírkou jen týden

A soud se s její obhajobou ztotožnil. „Obžalovaná pracovala jako servírka cirka týden, takže nebyla tak detailně seznámena s poměry, které v lázeňském domě panovaly. Čisticí prostředek neměl na chodbě co dělat, měl být zabezpečený někde ve skladu. Když obžalovaná na chodbě viděla krásný, bílý kanystr, tak se domnívala, že jí vedení vyhovělo a špinavé nádoby na minerálku nechalo vyměnit,“ konstatoval soudce.

Upozornil také na to, že ani dlouholetý pracovník lázní, který obžalované kanystr otevřel a pomáhal jí nalévat tekutinu do džbánu, nepoznal, že to není minerálka. Podle něj ale na druhou stranu měla obžalovaná přece jen projevit více obezřetnosti. „Rozhodně měla být trochu důslednější. Proto v jejím jednání určité pochybení spatřuji, ale jen jako možný přestupek,“ dodal Vajgant.

Před soudem také vypovídala poškozená. Kromě problémů se zažívacím ústrojím musí podle svých slov docházet i k psychiatrovi. „Na jícnu se mi vytvořily jizvy, které ho stahují. Proto musím chodit každý měsíc na dilataci, což je násilné roztahování jícnu,“ prohlásila žena.

Travič na Orlickoústecku používá nervově paralytický jed. Zvířata jsou bez šance

Krimi

Ze džbánku, v němž měl být Prusíkův pramen, si nalila proto, že chtěla udělat něco pro své zdraví. „Jakmile jsem se napila, věděla jsem, že je něco špatně. Začala mě pálit pusa a zbytek tekutiny jsem vyplivla,“ uzavřela Xenie L.

Reklama

Výběr článků

Načítám