Hlavní obsah

Travič na Orlickoústecku používá nervově paralytický jed. Zvířata jsou bez šance

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Psy a kočky v Králíkách na Orlickoústecku terorizuje neznámý travič nebezpečným, nervově paralytickým jedem. Laboratorní analýzy vzorků návnad otráveného masa a mrtvých zvířat prokázaly vysoce koncentrovaný fosfid zinku.

Foto: Roman Mašín

Ilustrační foto.

Článek

Jed na bázi fosfidu zinku Sutox II se zcela výjimečně používá v přesně stanovené koncentraci a předepsané metodice k hubení hrabošů, pokud běžné přípravky selžou. Fosfid zinečnatý má podobné účinky jako jeden z nejjedovatějších pesticidů, v Evropské unii zakázaný, nechvalně proslulý karbofuran.

Procházka se psem po okolí Králík může pro zvířecího člena rodiny skončit tragicky. Zvířata, která pozřou návnadu z otráveného masa, nemají sebemenší šanci. Stačí půl hodiny a hynou ve smrtelných křečích. Středně velkého psa dokáže spolehlivě zabít pár gramů zákeřného jedu nastraženého v návnadách rozesetých po Králicku.

Na Orlickoústecku někdo tráví psy a kočky

Krimi

Náhodu způsobenou neodborným hubením hlodavců na polích králický veterinář David Švestka vylučuje. „Zjevný úmysl škodit chovatelům domácích zvířat potvrzuje skutečnost, že valná většina návnad byla nastražena v lokalitách, kam chodí venčit psy skoro celé Králíky. Nejde o náhodu ani zvrtlé trávení hrabošů,“ tvrdí Švestka.

Nedej bůh, aby návnadu osahalo dítě a potom si oblízlo prst.

Traviči doposud padla za oběť dvacítka psů, nezjištěné množství koček a divokých šelem. „První signály, že jde o otrávená zvířata, se začaly objevovat zhruba před čtvrt rokem, kdy mi lidé volali, že jim za zvláštních okolností uhynul pes. Případů přibývalo. Vygradovaly před třemi týdny a dodnes neustaly. Posledního otráveného psa jsme zaznamenali v neděli,“ shrnul králický veterinář David Švestka. „Nikdy předtím tady nic takového nebylo. Běžně řešíme otravy kumatoxem používaným na myši, u něhož jsou účinky daleko mírnější a vleklejší,“ podotkl.

Dvacet tun ryb v Bečvě zabily kyanidy, po pachateli pátrá policie

Krimi

Návnady nastražené v okruhu pěti kilometrů od centra čtyřtisícového města ohrožují všechno živé. „Jeden z chovatelů, jenž přišel o psa, říkal, že sedm jeho koček nechalo několik dnů plné misky. Domů nepřišla jediná. Patrně dopadly jako psi, o nichž mají majitelé stálý přehled. Kočky pojdou v tichu někde u plotu. Bude jich možná víc než psů. A to nepočítám ostatní, stejně ohrožená divoká zvířata jako lišky, jezevce, kuny nebo dravé ptáky,“ popisuje Švestka.

Pomoc není možná

Vysoce koncentrované nervové toxiny mohou do těla v krajním případě proniknout skrz pokožku. „Nedej bůh, aby návnadu osahalo dítě a potom si oblízlo prst,“ podotkl Švestka.

Jed, který totálně paralyzuje nervovou soustavu, hubí zvířata před očima bezmocných majitelů. „Obrana proti tomu není. Jakmile nastanou příznaky v podobě zmateného pobíhání, nářku, křečí, kálení a slintání, je šance na záchranu nulová,“ popisuje Švestka, jenž jedinému ještě živému psu, jehož stačil majitel přinést do ordinace, mohl pomocí sedativ pouze o několik hodin prodloužit psí život a zmírnit předsmrtné bolesti.

Případ šetří policie. „Podezřelé úhyny prověřujeme jako podezření z trestného činu týrání zvířat, za což pachateli může hrozit až pětiletý trest,“ doplnila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Otravu karbofuranem, jenž má podobné účinky jako fosfid zinku, nepřežili v Česku před patnácti lety čtyři mořští orli a krátce potom množství psů v okolí jihočeské Kaplice. Evidována je řada dalších podobných případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám