Hlavní obsah

Ministerstvo se omluvilo Tempelovi, jedná s ním o výši odškodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci ministerstva spravedlnosti se minulý týden oficiálně omluvili osvobozenému vězni Robertu Tempelovi, který strávil dvacet let ve vězení za dvojnásobnou vraždu. S úředníky bude ještě jednat o výši odškodného, resort se s ním chce vyrovnat mimosoudně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel si odseděl 20 let.

Článek

„Obě strany, tedy jak ministerstvo spravedlnosti, tak právní zástupci pana Tempela, vyjádřily maximální snahu k uzavření dohody formou mimosoudního vyrovnání,“ řekl serveru iRozhlas mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Tempel chce za dvacet let ve vězení po státu 97 milionů

Krimi

Tempel požaduje po státu 97 milionů korun. Jeho advokát Jakub Kříž se inspiroval v zahraničí, protože v Česku takový případ nemá obdoby.

Úředníci z odboru odškodňování konkrétní částku zatím nepotvrdili, vyjádřili však lítost nad vedením nezákonného trestního stíhání.

„Pan Tempel slova lítosti skutečně ocenil, protože to bylo poprvé, kdy se mu něja-ký zástupce státu omluvil do očí. Do září bychom měli mít konkrétní představu odškodnění,“ uvedl advokát pro iRozhlas.

Nevraždil jsem a odškodné chci, říká z doživotí propuštěný Robert Tempel

Krimi

Ministerstvo nyní musí posoudit jednotlivé položky, v úvahu může vzít např. zdravotní komplikace či ušlý zisk, nebo také režim doživotně odsouzeného, v němž byl Tempel vězněn.

Robert Tempel strávil dvacet let za mřížemi za dvojnásobnou vraždu, zastal se ho až Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám