Hlavní obsah

Mikulov trápí bezohlední cyklisté

Právo, miv
Mikulov

Lidem v Mikulově na Břeclavsku došla trpělivost s cyklisty prohánějícími se centrem města bez ohledu na okolí a dopravní značení. Vadí jim jejich bezohlednost a nekázeň. Na své straně mají i strážníky městské policie.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Skupina polských turistů na kolech ignorovala značky. Jízdu jim ukončili strážníci.

Článek

V úzké jednosměrné ulici v protisměru, mezi pěšími na chodnících, na náměstí mezi korzujícími turisty, ve městě není místo, kde by nebylo možné potkat cyklisty. Nemalá část jich ohrožuje okolí i sebe. U vjezdu na náměstí, které je určeno pro pěší a jen zásobování a dopravní obsluha je smí projet v jednom směru, stojí kromě značení jednosměrné ulice navíc i tabule s příkazem – Cyklisto, sesedni z kola. Realita? Jako by tam značky nikdy nebyly.

Dnes už jsem zastáncem represe. Cyklisté jsou nevychovatelní
velitel mikulovských strážníků Jiří Hamerník

„Neukáznění cyklisté, to není problém jednoho roku, ale něco, co řešíme nejméně nějakých pět let. Letos ale trápení s bezohlednými cyklisty dosáhlo neuvěřitelného rozměru. Protože spousta lidí nevyjela do zahraničí, vyrazili v nevídané míře na cyklistické dovolené. A s tím vzrostly i problémy,“ míní jeden z mikulovských strážníků.

Není proto divu, že když hlídka vyrazila na kontrolu, už dvacet metrů od služebny narazila na skupinu neukázněných turistů. Na náměstí se proplétali mezi pěšími. V protisměru. Ke slovu tak vzápětí přišly pokutové bloky.

Rychlá piva a panáky, pak náraz do svodidel. Cyklista u Brna nadýchal přes tři promile

Krimi

„Snažili jsme se to řešit domluvami, pak menšími pokutami. Dnes už jsem zastáncem represe. Cyklisté jsou nevychovatelní,“ říká velitel strážníků Jiří Hamerník. Obyvatelé města i strážníci Městské policie v Mikulově hovoří o lidech na dovolené jako o někom, kdo si relax volných dnů spojil s neomezeným právem ignorovat cokoliv, včetně zákonů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Skupina polských turistů na kolech ignorovala značky. Jízdu jim ukončili strážníci.

„Jsme historické město s úzkými ulicemi. Vezměte, že v takové ulici je jednosměrný provoz, někde parkují vozidla, vedle jedou auta a kola ve správném směru a teď proti nim vyrazí patnáctičlenná skupina jezdců v protisměru. Zatím se nic vážného nestalo, ale už jsme nejednou řešili hádky i případy, kdy řidiči auta zastavili a šli si to s neukázněnými cyklisty ,vyříkat‘,“ říká velitel.

Agresivní jsou někdy cyklisté i vůči strážníkům. „Zastihli jsme jednoho na chodníku, začal se s námi dohadovat, házel paragrafy, nakonec do kolegy žduchal. A ve finále řekl, že byl dvacet let u policie,“ vzpomíná strážník. Při kontrolách slyšel různé výmluvy. Namátkou třeba: „Já vím, že je tu jednosměrka, proto jedeme po chodníku.“ „Co je nejhorší? Když k porušování zákonů nutí i děti,“ míní strážník.

Na Šumavě se těžce zranil na kole Australan

Krimi

„Tu značku ,Cyklisto, sesedni z kola‘ před vjezdem na náměstí dodržuje tak dvacet procent cyklistů. Zbytku je to jedno a na upozornění jen sprostě reagují.

„Opatření jsou správná,“ míní Petr Neveselý z Mikulova.

Chování některých cyklistů zaráží i návštěvníky. „Je to tak. Jsem na Pálavě a někteří cyklisti se tu chovají neuvěřitelně nezodpovědně. Opravdu jsem jinde neměl větší strach, že někoho tím mým autem sejmu,“ míní Lukáš Veselý ze středočeských Klecan.

Reklama

Výběr článků

Načítám