Hlavní obsah

Mezi Břeclaví a Hodonínem projel po tornádu první vlak, táhl ho brejlovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

První vlak tažený dieselovou lokomotivou, tzv. brejlovcem, projel v úterý ráno po železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem. Vlaky musí jezdit sníženou rychlostí. Železniční trať poničila čtvrteční bouře s tornádem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poškozená železnice na Hodonínsku

Článek

Prvním vlakem v úseku po bouři byl mezinárodní rychlík EC 106, který ale v úseku táhla dieselová lokomotiva, protože vlaky poháněné elektřinou v úseku ještě jezdit nemohou. Do Hodonína dorazila před 7:00.

FOTO: Víkend na jihu Moravy ve znamení úklidu, oprav a solidarity

Domácí

„Po vyčištění průjezdného profilu první traťové koleje probíhaly v pondělí opravy železničního svršku. V zastávce Hrušky jsme nahradili dvě kolejnice zdeformované pádem betonové střechy. V úseku zasaženém tornádem proběhlo podbíjení kolejí k odstranění směrových deformací způsobených pády stromů a protihlukových stěn do kolejiště,” uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Lokomotiva řady 750, tzv. brejlovec

Od pondělí železničáři pokračují v odstraňování zbývajících trosek i z druhé traťové koleje. "Stejně jako poničené části trakčního vedení je zatím svážíme na provizorní skládku ve stanici Lužice," doplnil Gavenda.

Účet za tornádo stále roste, nebe nad jihomoravskými obcemi se uzavřelo

Domácí

Škody způsobené tornádem na železničním koridoru mezi Břeclaví a Hodonínem jsou aktuálně vyčísleny na 320 milionů korun. Převážná část, přibližně 200 milionů, připadá na zničené trakční vedení. Dále patří k nejvyšším především škody na protihlukových stěnách nebo nádražních budovách.

Gavenda uvedl, že všechny objekty Správy železnic také prověřil statik. "Demolice bude po vymístění sdělovací a zabezpečovací technologie nutná pouze v případě neobsazené prodejny jízdenek v Hruškách. Poničenou výpravní budovu v Lužicích Správa železnic opraví do původní podoby," uvedl mluvčí.

Ve sbírkách se již sešlo přes 700 milionů

Domácí

Místo vlaků jezdily v úseku autobusy. Podle webových stránek integrovaného dopravního systému zůstává omezena autobusová linka 572, která jezdí pouze v úseku Břeclav–Lanžhot–Kostice–Tvrdonice–Týnec. Od pondělí je pak obnovena linka 573 v trase Břeclav–Hrušky–Prušánky, ale s vynecháním Moravské Nové Vsi. Pro její obsluhu vznikla dočasná zastávka Moravská Nová Ves, Jednota. Obec Lužice obsluhují linky 556 a 913. Mikulčice jsou zatím bez dopravní obsluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám