Hlavní obsah

Lupiči ze zlatnictví na útěku zranili dva svědky, odsedí si až osm let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud (VS) v Olomouci vynesl ve středu verdikt nad dvěma muži, kteří podle obžaloby před čtyřmi lety přepadli zlatnictví v Uherském Hradišti a při odchodu z něj vážně zranili dva svědky, kteří se je snažili zadržet. Usvědčily je hlavně pachové stopy z místa činu. Miloše Zezulu (43) poslal VS do vězení s ostrahou na osm let, Martina Skalického (31) na pět.

Obžalovaní Miloš Zezula a Martin Skalický ve středu u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Soud tak potvrdil rozsudky, které vynesl letos v únoru Krajský soud ve Zlíně. Oba obžalovaní se proti nim odvolali. „Jejich odvolání jsme jako nedůvodné zamítli,“ řekl Právu mluvčí VS Stanislav Cik.

Oba obžalovaní svou vinu od počátku popírali s tím, že v době loupeže byli v práci. Usvědčilo je několik pachových stop nalezených na místě činu. A to mj. na dveřích, madlech a platech s klenoty. Svědkové navíc popsali postavy obou pachatelů, přičemž popis odpovídá obžalovaným. „Pachová stopa je velmi důležitá, kdy je součástí uceleného řetězce dalších důkazů,“ uvedl již dříve žalobce.

Nesmysl, loupež ve zlatnictví jsme neměli zapotřebí, hájí se muži před soudem

Krimi

Obhájci obou mužů namítali, že jejich klienty nelze odsoudit jen na základě pachových stop.

„Přestože důkazní situace nebyla jednoduchá, tak máme za to, že byla jednoznačně prokázána jejich vina,“ zdůraznil Cik. Pachové stopy byly podle něj ztotožněny s oběma obžalovanými třemi psy na více místech činu a „jsou v souladu s dalšími nepřímými důkazy, které tvoří ucelený řetězec“.

Pomohli prodavačce

K loupežnému přepadení zlatnictví v Hradební ulici došlo před polednem 8. září 2015. Do obchodu vstoupili pachatelé v motorkářském oblečení a s přilbami i kuklami na hlavách. Do tašky naházeli klenoty za jeden a čtvrt milionu korun, ale jejich odnesení zabránili dva kolemjdoucí, kteří přispěchali na pomoc prodavačce.

Muži se snažili zabránit lupičům v útěku zablokováním skleněných dveří. Ty pachatelé rozbili. Střepy přitom vážně poranily oči jednoho ze svědků. Druhému se podařilo zmocnit se tašky s lupem. V tu chvíli měl Zezula podle obžaloby vytáhnout zbraň a výstřelem poranit jeho nohu. Oba svědci mají trvalé následky. Lupiči ujeli na motorce, policie je vypátrala až po půl roce.

„Pokud jde o tresty, máme za to, že nejsou nepřiměřené přísné,“ doplnil Cik s tím, že jejich případnému zpřísnění bránilo to, že v případu nepodal státní zástupce odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám