Hlavní obsah

Lidé z vybuchlého domu v Lenoře přišli o všechno. Zřízena už je sbírka

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenora
Aktualizováno

Obyvatelé Lenory na Prachaticku se pomalu vzpamatovávají ze středečního výbuchu bytového domu. Jihočeští kriminalisté už zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli, který ve středu 3. října úmyslně nechal dům vybuchnout. Viní ho z trestného činu obecného ohrožení.

Výbuch v obci LenoraVideo: Lucie Kándlová, Právo

 
Článek

Podle informací Práva jde o muže, který při výbuchu zemřel. Podle všeho rozmístil po domě několik plynových lahví, které zapálil. Při výbuchu bylo zraněno devět lidí, z toho dva těžce. Ty přepravil vrtulník na popáleninové centrum do pražské nemocnice. Ostatní zranění jsou v jihočeských nemocnicích.

„Dvě mladší ženy již byly propuštěny z chirurgie, příbuzní si je vzali k sobě. Jedna starší žena zůstává na interně, jeden manželský pár na ortopedicko - traumatologickém oddělení. Jeden muž byl z jednotky intenzivní péče přeložen na chirurgické oddělení,“ uvedla mluvčí Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

Hasiči už začali s postupným rozebíráním domu. Hrozilo totiž, že se zřítí. V pátek na místo přijede statik. Podle starosty Lenory ale zřejmě bude muset být celý dům  stržen.

Statik také prohlédne ostatní domy, které výbuch poškodil. Z nich bylo evakuováno devatenáct lidí, kteří zůstávají zatím u svých příbuzných. Ve čtvrtek si za doprovodu hasičů mohli z poškozených bytů vzít jen ty nejnutnější věci.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Při výbuchu se zranilo devět lidí, z toho dva těžce

„Já nemám ani jedno okno, všechno je vysklené. Je to tragédie. Snad se budu moci do svého bytu co nejdříve vrátit,“ řekla Právu žena, která žije v bytě hned vedle zdemolovaného domu a zatím zůstává u své dcery.

Pro obyvatele domu, kteří přišli naprosto o všechno, byla již zřízena sbírka. Obecní úřad v Lenoře ve spolupráci s nadací Adra zřídil zvláštní účet 66888866/0300 s variabilním symbolem 577. Na něj mohou lidé posílat peníze, které se rozdělí mezi poškozené. Pomoc přislíbil také Jihočeský kraj.

Výbuch domu v Lenoře někdo způsobil úmyslně, myslí si policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám