Hlavní obsah

Lezla po čtyřech, vydávala skřeky. Vše jen hrála kvůli sociálce

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Kuriózní případ, nad kterým zůstává rozum stát, vyšetřují kriminalisté v Ostravě. V těchto dnech obvinili mladou ženu kvůli tomu, že tři roky předstírala duševní chorobu a nesvéprávnost, aby její rodiče, kteří jsou také stíháni, získali sociální dávky. Trojice si tak podle policie neoprávněně přišla minimálně na 400 tisíc korun. Věk obviněné policie nesdělila, mělo by jít o ženu kolem 30 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřady nejprve ženě přiznaly invalidní důchod, ale to bylo trojici podle policie málo. „Proto na jaře roku 2016 podali žádost, kterou úřad na základě podkladů a vizuálního ověření onemocnění ženy schválil. Následovaly téměř tři roky vytváření situací, které měly úředníky přesvědčit o potřebě neustálé péče o mladou ženu a neschopnosti jejího samostatného fungování v běžném životě. Žena s úředníky nekomunikovala, ale například vydávala skřeky, pohybovala se po čtyřech, předváděla, že je dezorientovaná, nedala se usměrnit a reagovala neadekvátně,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Dceři dal vysoký plat, aby získala velkou nemocenskou

Krimi

Kriminalisté měli podle ní nelehký úkol v tom, že museli shromáždit a analyzovat rozsáhlé podklady včetně zdravotní dokumentace a informací z minulosti ženy. Zjistili, že mladistvá dříve řídila vozidlo bez příslušného oprávnění, v následném období si vyřídila živnostenské oprávnění a dopouštěla se trestné činnosti, za kterou byla i odsouzena.

V době své „nemoci“ se pak dopouštěla další rozsáhlé trestné činnosti, například okrádala zákazníky v nákupních centrech nebo cestující v hromadné dopravě. „Z informací od osob, které kriminalisté zkontaktovali a které se ženou přišly do kontaktu, ani z aktuálně vyžádaného znaleckého posudku nevyplynulo, že by žena nebyla schopna běžného života nebo trpěla psychickou poruchou,“ dodala mluvčí. Žena i její rodiče byli obviněni z přečinu podvodu, za který všem hrozí tresty vězení až na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám