Hlavní obsah

Langer odsoudil čin policisty stíhaného za ublížení na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Ivan Langer odsoudil čin, který spáchal začátkem ledna brněnský policista. Ten zbil cizince tak, že na následky zemřel. Jeho dva kolegové údajně útoku jen přihlíželi a nezakročili. "Pokud brněnští policisté tento čin spáchali, je to neomluvitelné a jednoznačně to odsuzuji," řekl Langer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

"Služební průkaz každého policistu zavazuje, policisté se jako první vždy musí řídit zákonem," dodal ministr. Podle něj veřejnost každou situaci, kdy se proti zákonu prohřeší policisté, vnímá velmi ostře.

"Brněnský případ je velmi nešťastný a může bohužel vrhnout špatné světlo na práci tisíců poctivých policistů. Rád bych právě proto zdůraznil, že jde o jednotlivý případ, byť jakkoli nešťastný a tragický," řekl Langer. Inspekce policie se zatím k případu nechce vyjádřit. Podle mluvčí Martiny Lídlové více k případu řekne v pondělí.

Incident se odehrál 4. ledna v Brně

Podle dostupných informací tvořila trojice policistů běžnou policejní hlídku, která byla na telefonickou žádost občanů vyslána do jednoho brněnského bytu obývaného Vietnamci.

Tam vznikl údajný konflikt mezi policistou a jedním členem vietnamské komunity. Vietnamec utržil podle obvinění rány pěstí. Přitom utrpěl zlomeninu několika žeber a natržení sleziny, což se mu patrně stalo osudným. Druhý den zemřel.

Trojice policistů skončila v policejní cele. Soud by měl v neděli rozhodnout o návrhu státního zástupce na uvalení vazby na jednatřicetiletého policistu, kterému hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti a zneužití pravomoci veřejného činitele až 15 let vězení. Jeho dva kolegové, kteří údajně napadení přihlíželi a nezakročili, jsou obviněni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a budou stíháni na svobodě. Hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám