Hlavní obsah

Kvůli technoparty nespali, soud Středočechům přiznal desetitisícové odškodné

Novinky, kub
Praha-východ

Ojedinělý rozsudek o odškodnění za hluk způsobený účastníky technoparty v plenéru vynesl Okresní soud pro Prahu-východ, který přiřkl 10 000 korun každému z osmi žalobců ze Středočeského kraje. Jednalo se o skupinu obyvatel, kteří se kvůli party tři noci nevyspali. Případ byl výjimečný také tím, že se podařilo určit organizátory akce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala v neděli televize Nova, podle ní se jednalo o technoparty nedaleko Sluštic u Prahy, která trvala tři dny mezi 17. a 19. červnem 2016. Lidé v okolí se nemohli vyspat, nedovolil jim to podle jejich tvrzení hluk ze soundsystémů.

„Byl to neskutečný bordel, takové ty primitivní zvuky, to nebyla hudba, takový to tuc tuc,“ citovala Nova jednoho z žalobců. Muž podal s dalšími obyvateli civilní žalobu a po čtyřech letech skupina lidí uspěla.

Policisté na Jesenicku ukončili nepovolenou technoparty v lese

Krimi

Verdikt Novinkám v úterý potvrdila mluvčí soudu Zuzana Steinerová. „Dvěma žalovaným bylo uloženo zaplatit každému z osmi žalobců společně a nerozdílně 10 000 korun,“ sdělila mluvčí s tím, že náklady za zhruba čtyřleté řízení činily 26 200 korun, které jdou na vrub rovněž žalovaným.

Rozhodnutí je pravomocné. „Bylo rozhodnuto rozsudkem pro zmeškání - žalovaní se nedostavili k jednání, nepřebírali poštu. Tvrzení žalobců v takovém případě jsou považována za nesporná a soud na jejich základě může rozhodnout,“ dodala Steinerová.

Technaře vnitro nechalo, ale letní kino zakázalo

Domácí

Podle advokáta žalobců Martina Vala, kterého televize citovala, se jednalo o první žalobu, která byla úspěšná právě v případu náhrady nemajetkové újmy podle civilního práva.

Za úspěchem žaloby je dílem rovněž fakt, že se podařilo určit organizátory akce. U podobných letních technoparty totiž obvykle není zřejmé, jací konkrétní lidé ji pořádají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám