Hlavní obsah

Technaře vnitro nechalo, ale letní kino zakázalo

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasitá technopárty neruší noční klid, letní kino ano. Na rozpor v postupu policie a ministerstva vnitra ukazují případy ze středních Čech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Technopárty na louce u obce Hlaváčkova Lhota na Benešovsku

Článek

Na jedné straně policie nezasáhla proti hlučné technopárty, která na konci července na Benešovsku trvala v kuse čtyři dny a tři noci, prokazatelně o celou noc a den přetáhla termín, kdy měla skončit. Během nocí přijali policisté desítky stížností od místních obyvatel na rušení nočního klidu, ale nijak nezasáhli a hudba z mohutných reproduktorů duněla kousek za vesnicí nepřetržitě dál.

Na druhé straně obci Kamenice u Prahy ministerstvo vnitra zakázalo promítání v letním kině s odůvodněním, že by to rušilo noční klid. Záměr obce byl podle ministerstva vnitra v rozporu se zákonem. Takovou frekvenci promítání podle ministerstva nebylo možné považovat za výjimku. Proto provoz kina nepovolilo.

Policie: Na Technoparty je hodně Němců, nelegální zřejmě není

Krimi

„Tohle jde úplně mimo moje chápání. Je jasné, že mají dvojí metr. Kino ruší noční klid a technopárty ne? Promítání zakážou, na malý počet lidí v malé vesnici si troufnou. Ale technopárty raději jen monitorují, ale nezasáhnou, aby nešli do konfliktu s bandou zfetovaných nebo opilých lidí. Raději zase obětují pár lidí ze vsi,“ zlobil se jeden z obyvatel Kamenice.

„Je jasné, že letní kino nemůže začít před západem slunce, a bude tedy končit dlouho po desáté,“ informoval o zákazu ministerstva starosta Kamenice v místním zpravodaji.

„Vnitro ale v minulosti naši žádost o 12 představení každý pátek a sobotu nepovolilo,“ pokračoval starosta Pavel Čermák (bezp.).

Podle ministerstva správný postup

Ministerstvo vnitra na upozornění na tento nesoulad re­agovalo tím, že označilo postup policie u Ješetic za „správný a odpovídající metodickým postupům“.

Policie přepočítala technaře na Benešovsku. Do limitu už by se možná vešli

Krimi

„Akce se konala na legálně pronajatém soukromém pozemku se souhlasem vlastníka. Rušení nočního klidu je českým právním řádem kvalifikováno jako přestupek a podezření na jeho rušení není samo o sobě důvodem k zákroku policie,“ uvedl mluvčí ministerstva Adam Rözler.

Policie podle něj na místě řešila s organizátorem hlasitost hudby a vyzývala ho k regulaci.

„Případná porušení těchto výzev jsou standardně zadokumentována a předávána příslušným správním orgánům. K žádnému jinému závažnému porušení veřejného pořádku v souvislosti s touto akcí nedocházelo.“ dodal Rözler a doporučil, aby si obec vypracovala vyhlášku, která by pro příště umožnila obdobnou akci lépe regulovat.

„Zmíněná technopárty se původně měla konat v obci Neveklov, ta ale takovou vyhlášku má, proto také došlo k tomu, že se technopárty v daném místě neuskutečnila a přesunula se do katastru obce, která tuto problematiku upravenu nemá,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.

Nespokojená starostka

Starostka Ješetic Lenka Sladkovská (bezp.) se nad takovou radou pozastavila. „Vyhlášku už sice chystáme, ale nechápu, proč mají obce mít další a další vyhlášky, když už existuje v celé republice zákaz rušení nočního klidu. To při technopárty porušili,“ podivila se.

„Nejvíc stížností od místních lidí bylo asi v noci na pondělí, lidi se potřebovali vyspat, ráno vstávali do práce, navíc tady už vůbec akce neměla být. Nejhorší bylo, že to ani na chvíli nevypnuli, bylo to nepřetržitě celou dobu, ten strašný monotónní hluk,“ upřesnila Sladkovská, která kolegiálně o návrhu vyhlášky informuje i další starosty.

„Už posílám návrhy na tu vyhlášku i starostům v okolí, aby se nestalo, že dvě obce ji mít budou a pošlou technaře k sousedům do třetí. Jestli to ale bude něco platné, to nevím. Těžko posoudit, jestli by to pomohlo a policie by zasáhla, kdybychom ji měli už před akcí,“ uzavřela Sladkovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám