Hlavní obsah

Sanitky s covidovými pacienty dorazily do pražských nemocnic

Právo, Novinky, ok, jap, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pomoc přetíženým nemocnicím v Karlovarském kraji vyrazila v pátek ráno kolona sanitek z Prahy. Mimo jiné velkokapacitní vůz Fénix, který je schopný přepravit 12 lidí najednou. Odpoledne pacienti dorazili do pražských nemocnic Na Homolce a do Motola.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd covid pacientů na Homolku a do MotolaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Koordinujeme převoz celkem 25 pacientů s lehčím průběhem C19 z Chebu a Sokolova. Na transportu se podílí kromě Fenixu a koordinačního vozidla také soukromí poskytovatelé Asociace Samaritánů ČR, Meditrans a Nonstopmedic,“ uvedla dopoledne mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Policejní vrtulník začal převážet covid pacienty. Kamera ho zastihla v Motole

Krimi

Kolona čítala až 15 sanitek, které dostaly doprovod policie. Zmíněný velkokapacitní vůz jel pro pacienty do Chebu. Další nemocnice si rozdělí posádky jednotlivých sanitek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Velkokapacitní vůz Fénix

„Velkokapacitní vůz naloží deset pacientů, odjedou do Prahy a pak se vrátí a naloží dalších pět pacientů v chebské nemocnici, a ještě pět pacientů v sokolovské nemocnici,“ uvedl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a v Chebu.

Sanitky z Prahy dorazily k chebské nemocniciVideo: Právo

Sokolovskou nemocnici provozuje soukromá společnost Penta Hospitals CZ. „Je to reakce na to, že ve středu večer přivezli do chebské nemocnice nárazově dvacet lidí a do Sokolova rovněž, které již nemáme kam umístit. Jedná se o pacienty se středně těžkým průběhem onemocnění covid-19. Nejsou to těžké případy,“ pokračoval mluvčí.

Sanitky míří z Prahy pro pacienty do Chebu a do SokolovaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Fénix je deset metrů dlouhá verze vozu Atego, která slouží jako evakuační vozidlo a pro zásahy u požárů. Záchranáři v něm dokáží poskytovat kyslíkovou terapii většímu počtu osob a transportovat až 12 pacientů na nosítkách. Dostali ho loni v únoru.

Transport pacienta s covidem vrtulníkem do nemocniceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Již ve čtvrtek začal s převozem pomáhat vrtulník policie, jak o tom rozhodl krizový štáb. Přidal se tak ke dvěma stávajících armádním vrtulníkům. Jeho první cesta vedla do Brna a Prahy.

Vrtulník má pomoci převážně přetíženému Karlovarskému kraji. „V situaci, kdy je intenzivní péče o COVID pacienty v našem kraji na hraně svých kapacit, se nám hodí každá pomoc. Proto jsme kvitovali s povděkem informaci o vyčlenění další letecké posádky, tentokrát Policie ČR, pro mezikrajské transporty pacientů," řekl ve středu karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám