Hlavní obsah

Ke sprejování na Karlův most se z dvojice Němců přiznal jen jeden

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Ze dvou německých bratrů, kteří podle návrhu na potrestání posprejovali v létě pilíř Karlova mostu, se k činu přiznal pouze jeden. Niclas Steiger (23) ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 1 prohlásil, že se cítí vinen a že to byl on, kdo na most sprejoval. Jeho bratr Benjamin Wittig (30) byl prý opodál a o sprejování nevěděl. Jednání bude pokračovat v listopadu.

BEZ KOMENTÁŘE: Němečtí bratři Niklas Steiger a Benjamin Wittig u souduVideo: Novinky

 
Článek

Bratři na pilíř mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně nasprejovali v polovině letošního července nápis „SEPSIS“ doplněný o dva kříže. Jejich „dílo“ mělo rozměry pět krát dva metry. Podle návrhu na potrestání se tím dopustili poškození cizí věci a městu tím způsobili škodu ve výši 40 tisíc korun.

„Ano, cítím se vinen, že jsem to udělal,“ prohlásil na začátku mladší z bratrů. Podle něj oba přijeli do Prahy na dovolenou. Druhý den zašli na jídlo a pivo do restaurace U Fleků a poté se vydali na procházku Prahou. Během toho popíjeli pivo a absint.

Policie odložila vyšetřování odstraněného graffiti z Karlova mostu

Krimi

„Chodili jsme po Praze a uviděl jsem krám, kde se prodávají spreje. Šel jsem dovnitř a koupil jsem si je,“ uvedl Steiger s tím, že v oblasti, kde v Německu bydlí, se prý spreje neprodávají. Časem pak došli ke Karlovu mostu, přes který přešli, a zachtělo se jim na záchod. Sešli z mostu a po chvilce došli na opuštěnější místo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Restaurátorka u graffiti na Karlově mostě

„Říkal jsem si, tady je klidný plácek, kde na mě nebude vidět, a začal jsem tam sprejovat na stěnu. Až později jsem se dozvěděl, že se jednalo o pilíř Karlova mostu,“ řekl Steiger. Jeho bratr prý zatím močil opodál. „Vím jistě, že jsem to byl já samotný, kdo sprejoval,“ dodal mladík.

Nepokusili se utéct

Bratrova slova v podstatě potvrdil i Wittig, pouze s tím rozdílem, že jemu se na záchod nechtělo a jen čekal za rohem na bratra. Když už to trvalo déle, šel se podívat, co se děje, a narazil na Niclase, jak dílo dokončuje.

„Byl jsem zcela překvapený, netušil jsem, co jako dělal. A pak už přijela policie,“ řekl Wittig. Sám se vinen necítí. „V tu chvíli jsem nedokázal ani pochopit, co se stalo,“ doplnil muž, který pracuje v IT oboru německé armády.

Jen o něco málo odlišnější verzi poskytl zasahující strážník městské policie. Podle něj Steiger sprejoval na pilíř mostu, zatímco Wittig stál asi deset metrů opodál a popíjel pivo.

Naopak svědek, který na bratry zavolal policii, u soudu uvedl, že na most sprejovali oba muži. „Jeden dělal obrys toho graffiti a druhej to jakoby doplňoval,“ uvedl muž u soudu. Soudkyně Pavla Hájková poté jednání kvůli výslechu svědků, kteří se ze středečního jednání omluvili, odročila na listopad. Oba obžalovaní požádali o jednání bez jejich přítomnosti.

Podle zasahujících strážníků se bratři nepokusili o útěk. Protože cizinci posprejovali kulturní památku, hrozil jim přísnější trest až tři roky vězení. Ve zkráceném řízení nicméně dostali podmíněné tresty, pokuty po 100 tisících korun, povinnost zapatit dalších 40 tisíc a vyhoštění na pět let z ČR. „Kdybych věděl, že se jedná o památku, tak bych to samozřejmě neudělal,“ prohlásil Steiger.

Proti trestnímu příkazu ale na poslední chvíli podal odpor obhájce obou bratrů a soud tak musel nařídit hlavní líčení.

Vyčištění načerno

Zatímco restaurátoři začali testovat nejlepší látky na odstranění nápisu a probíhal rozbor použitých sprejů, vzal podnikatel Miloslav Černý vysokotlakou wapku a tajně, během dvou nočních hodin, graffiti odstranil. Muž, který se likvidací graffiti živí, prý nemohl spát, když věděl, že jde o každou hodinu. Zatímco památkáři měli v plánu pracovat tři týdny, Černý to zvládl během mnohonásobně kratší doby.

Sundat graffiti z Karlova mostu trvalo dvě hodiny, řekl muž, který se k činu přihlásil

Domácí

Podle restaurátorů a Technické správy komunikací bylo odstranění neodborné a vyžádalo si dočištění. Černý to připustil s ohledem například na světelné podmínky. Policie vyšetřování „ilegálního“ odstranění graffiti následně odložila s tím, že nevznikla žádná škoda.

Reklama

Související články

Cizinci posprejovali Karlův most

Dva cizinci v pondělí posprejovali pilíř Karlova mostu v Praze. „Umělce“ zadrželi přivolaní strážníci.

Výběr článků

Načítám