Hlavní obsah

Kdo byl střelec z Brodu? Nezaměstnaný a psychicky labilní muž se zbrojním průkazem

Právo, Novinky, alf, ok
Uherský Brod
Aktualizováno

Kdo byl vrah z Uherského Brodu, který postřílel sedm mužů a jednu ženu? Zdeněk K. byl podle dostupných informací nezaměstnaný a psychicky labilní. Vlastnil zbrojní průkaz a bydlel nedaleko restaurace, kde v úterý odpoledne zabíjel.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

 
Článek

Dvaašedesátiletý Zdeněk K. se na svůj čin zřejmě dobře připravil. Protože vlastnil zbrojní průkaz, uměl zacházet se zbraněmi a dvě pistole si vzal také do restaurace Družba, kde zhruba hodinu po poledni zabíjel. Posléze obrátil zbraň proti sobě.

Policie prověřuje, zda vraždil legálně drženými zbraněmi. „Otázkou je, jestli byly drženy legálně nebo nelegálně," řekl v České televizi ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vyšetřovatelé už znají totožnost všech osmi zabitých. Všichni podle Chovance pocházejí ze Zlínského kraje.

Státní zástupce Roman Kafka řekl ČTK, že muž neměl kriminální minulost. Starosta města Patrik Kunčar řekl, že s mužem nebyl nikdy v kontaktu, nepatřil tak zřejmě mezi kverulanty.

O tom, že se na čin připravil, svědčí ale telefonát do TV Prima, kde reportérovi řekl, že ho lidi šikanují, ubližují mu a on si to s nimi vyřídí. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dům, kde bydlel šílený střelec.

Muž všechny své oběti střelil podle ČT do hlavy. Zabil je krátce poté, co přišel do restaurace. Server deníku Blesk uvedl, že po střelbě mluvil s policejním vyjednavačem, kterému lhal, že jsou všichni uvnitř živí. Policejní speciální jednotka dovnitř pronikla zhruba po dvou hodinách.

Ministr vnitra Milan Chovanec v České televizi řekl, že policisté svým zásahem zabránili, aby se muž mohl pohybovat po městě s nabitými zbraněmi.

Foto: Foto Kastner

Zásah v Uherském Brodě, kovář

Muž bydlel asi kilometr od místa tragédie, je ženatý a sousedé o něm i jeho manželce mluví jako o nervově labilních lidech. Útočník se ale s žádnou psychickou nemocí neléčil, uvedla ČT.

Podle sousedů bere manželka pachatele léky, často si je ovšem zapomene vzít a dá si pivo. „Potom řve na ulici a plive na lidi, které také udává,“ řekl Právu jeden z místních.

Pracoval jako elektrikář 

Pachatel byl asi deset let nezaměstnaný, dříve pracoval jako elektrikář. Snažil se starat o svou manželku. Jeho otec pravděpodobně pracoval ve zbrojovce, takže střelec měl vztah ke zbraním po celý život.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté před restaurací Družba

Útočník byl podle svědků zvláštní. „Choval se jako psychopat, mnohdy nabádal ženu, aby se chovala nepříčetně a řádila na ulici. Vyhýbali jsme se jim obloukem. Já jsem s ním dřív dělal a vždycky to byl uzavřený člověk, ale dřív se s ním dalo vyjít,“ řekl jeden ze sousedů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám