Hlavní obsah

Kauza Kořistka: kárné řízení se žalobcem odročeno

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Kvůli nepřítomnosti hlavního svědka, ostravského okresního státního zástupce Josefa Bláhy, Vrchní soud (VS) v Olomouci ve čtvrtek odročil kárné řízení s jeho podřízeným, státním zástupcem Martinem Frašem. Před soud Fraše poslal právě Bláha za údajný nezákonný postup v případu možného podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Fraš veškerá obvinění odmítá. "Necítím se být vinen. Nedopustil jsem se žádného kárného provinění a své povinnosti v této věci jsem plnil řádně a zodpovědně," řekl ve čtvrtek u kárného soudu Fraš a následně odmítl vypovídat.

"Odkazuji na písemné stanovisko, které soudu bylo doručeno," dodal jen Fraš, který čelí obžalobě, že nadřízené neinformoval o připravovaném zatčení a obvinění poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, čímž záměrně zmařil výkon dohledu v této trestní věci a tak nezabránil nedůvodnému trestnímu stíhání jmenovaných a jejich nezákonnému zadržení.

Bláha se nedostavil

Podle žalobce navíc zapříčinil i únik informací a v rozporu se zákonem prolomil bankovní tajemství a vyžádal si bankovní údaje. Okresní státní zástupce Josef Bláha se k VS nedostavil kvůli nemoci. "Při tak závažné kauze je přinejmenším podivující, že za sebe neposlal zástupce," reagoval na jeho absenci předseda senátu olomouckého VS Vladimír Rutar.

Soud tak vyslechl čtyři z pěti předvolaných svědků. Jeden z nich, Frašova bezprostřední nadřízená, náměstkyně ostravského okresního státního zastupitelství Dana Masná uvedla, že o chystaném obvinění i zadržení Dalíka a Večerka věděla. Vyplývalo to podle ní z výsledku dohledové prověrky, kterou jí Fraš poskytl.

Stejně jako Fraš shledala i důvody vazby pro oba obviněné muže. "Okresní státní zástupce měl opačný názor. Nemám však pocit, že by ho Fraš ve vztahu k uvalení vazby chtěl obejít," vypověděla u VS Masná. Další dva svědci, státní zástupkyně Monika Vápeníková, která vykonávala v případu dohledovou prověrku, i její nadřízený Jaroslav Sýkora z ostravského krajského státního zastupitelství, jsou ale, jak vyplynulo u soudu, přesvědčeni, že Fraš postupoval v případu nezákonně.

Frašova zpráva je prý paskvil

Frašovu zprávu o prověrce dosavadního průběhu prověřování případu, Sýkora dokonce označil za "paskvil". Sám však na některé dotazy soudců i Frašových advokátů nedokázal odpovědět, skákal jim do řeči, poučoval je, chvílemi se choval, jako by jednání řídil.

"Uvědomte si, že zde nejste v pozici nějakého šéfa, ale jako svědek. Nejsme v židovské škole," musel umravňovat Sýkoru soudce Rutar.

Dalík a Večerek byli stíháni, protože Kořistkovi loni při schůzce údajně nabídli deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. [celá zpráva]

Podle ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové, která kontrolovala postup okresního státního zastupitelství, zadržení obou mužů bylo nezákonné a účelové. S jejími závěry souhlasilo i olomoucké vrchní státní zastupitelství. Bláha nakonec uposlechl pokynu své nadřízené a obvinění zrušil. Fraš to předtím udělat nechtěl, Bláha jej proto z případu odvolal. Právě jemu momentálně leží na stole policejní spis. Bláha má rozhodnout, zda budou vznesena další obvinění, nebo případ odloží. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám